Akkerbouw

Foto & video 5607 x bekeken

Rond Almkerk is de waterschade wel héél erg

West-Brabant en een stukje van Zeeland en de Hoeksche Waard zuchten onder de gevolgen van de zware buien van eind augustus. Rond Almkerk is het voor de tweede keer in twee jaar raak.

Voor het tweede jaar op rij is aan weerszijden van de snelweg A27 tussen Gorinchem en Hank sprake van enorme waterschade. Vorig jaar eind juli viel ruim 100 millimeter regen in minder dan een halve dag, nu op 31 augustus viel ineens 130 millimeter.

Water stroomt de percelen op

Wat juist daar de boel verergerde, was dat het water maar langzaam verdween. Sloten liepen in een mum van tijd vol en waar verderop wat minder was gevallen, stroomde water via preventief aangelegde afwateringsgeultjes juist percelen op in plaats van eraf.

Waterschap krijgt de schuld

Akkerbouwers in het gebied rond Almkerk, maar ook in de Biesbosch aan de andere kant van de snelweg, verwijten het waterschap dat het opnieuw niet in staat is gebleken binnen een etmaal het water weg te krijgen.

 

70% tot 80% van de aardappelen is verrot

“Aardappelen die 24 uur onder water hebben gestaan, kun je eigenlijk wel afschrijven”, zegt Jos van Bragt. Hij heeft een akkerbouwbedrijf in Almkerk en gaat er vanuit dat 70% van zijn Melody tafelaardappelen is verrot. “Van de Orchestra’s (een ander ras, red.) misschien wel 80%. We gaan nog wel rooien, kijken wat er van komt.” Daarbij zou het Van Bragt niet verbazen als hij een flink deel van de aardappelen moet laten zitten.

17 hectare Agria aardappelen met schade

Akkerbouwer Diny Oomen-Punt zit in haar maag met een perceel van 17 hectare Agria aardappelen met schade. Het beeld binnen het perceel is erg wisselend: er zijn planten met onaangetaste knollen, knollen met witte puntjes als gevolg van overvloedig water en knollen in verschillende stadia van verrotting. Zo’n perceel is te meer zorgelijk, daar Agria in met name het begin van de bewaarperiode een kwetsbare fritesaardappel is.

Fotograaf Sytze Bakker ging kijken in Almkerk.

Foto

 • Vanuit de lucht is te zien hoe de 
regen een perceel rode kool van 
Jos van Bragt aantastte. De knollen werden wel geoogst, maar bleken door het water te los en werden afgekeurd. 60.000 liggen er nu in de koeling. “Op zich nog prima kolen, maar niemand wil ze.” Op het perceel herinneren 
hopen grond aan het sleuven graven.

  Vanuit de lucht is te zien hoe de 
regen een perceel rode kool van 
Jos van Bragt aantastte. De knollen werden wel geoogst, maar bleken door het water te los en werden afgekeurd. 60.000 liggen er nu in de koeling. “Op zich nog prima kolen, maar niemand wil ze.” Op het perceel herinneren 
hopen grond aan het sleuven graven.

 • Rond Almkerk is de waterschade wel héél erg
 • Rond Almkerk is de waterschade wel héél erg
 • De cichorei heeft van de zware regenval geen last ondervonden. Aangenomen wordt ook dat de oogst geen problemen gaat opleveren.

  De cichorei heeft van de zware regenval geen last ondervonden. Aangenomen wordt ook dat de oogst geen problemen gaat opleveren.

 • Gave fritesaardappelen in mooi kruimelige grond zijn er vanzelfsprekend ook nog.

  Gave fritesaardappelen in mooi kruimelige grond zijn er vanzelfsprekend ook nog.

 • Nadat eerst kraantjes het veld ingingen om afwateringsgeultjes te graven, gooien ze die nu weer dicht. Dat is 
nodig om het perceel uien te kunnen rooien.

  Nadat eerst kraantjes het veld ingingen om afwateringsgeultjes te graven, gooien ze die nu weer dicht. Dat is 
nodig om het perceel uien te kunnen rooien.

 • Rond Almkerk is de waterschade wel héél erg
 • Jan van Maastricht, medewerker van akkerbouwer Tjerk de Regt, toont rode uien op een perceel waar het water in de spuitsporen staat. Te zien is dat het water de huid van de uien plaatselijk heeft aangetast. De uien gaan in de loop van volgende week gerooid worden.

  Jan van Maastricht, medewerker van akkerbouwer Tjerk de Regt, toont rode uien op een perceel waar het water in de spuitsporen staat. Te zien is dat het water de huid van de uien plaatselijk heeft aangetast. De uien gaan in de loop van volgende week gerooid worden.

 • Soms is een deel van de knollen al verrot. Andere knollen zijn nog te stevig om door de axiaalrollen te worden getrokken.

  Soms is een deel van de knollen al verrot. Andere knollen zijn nog te stevig om door de axiaalrollen te worden getrokken.

 • Hagelschade aan een aardappelstengel. De schade aan het loof haalde deels de groeikracht onderuit. Rot geeft echter de meeste schade.

  Hagelschade aan een aardappelstengel. De schade aan het loof haalde deels de groeikracht onderuit. Rot geeft echter de meeste schade.

 • Deze uien hebben erg nat gelegen. De mooie egale kleur is er wel af. Het wordt een kwestie van goed drogen om een teveel aan vocht weg te krijgen.

  Deze uien hebben erg nat gelegen. De mooie egale kleur is er wel af. Het wordt een kwestie van goed drogen om een teveel aan vocht weg te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.