Melkkoeien in het Zwitserse Muotathal. – Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Zwitserland laat importverbod veevoer los om tekorten

Zwitserland komt terug op het importverbod van bio-soja en mais uit Zuid-Amerika. Het verbod zou het kappen van regenwoud moeten tegengaan. Dat vindt ook de Europese Unie (EU). Maar de Zwitserse veehouders worden nu al geconfronteerd met tekorten.

De Zwitserse regering heeft de import van bio-soja voor veevoer weer toegestaan. Daarmee wil de regering in Bern voldoen aan de toenemende vraag naar bio-veevoer en om de tekorten aan binnenlandse productie op te vangen. Door deze maatregel kunnen Zwitserse boeren naar eigen zeggen nu hun biologische veehouderij makkelijker handhaven en uitbreiden.

Import eerder beperkt vanwege zorgen om duurzaamheid en milieu

De import van bio-soja werd eerder door Zwitserland beperkt vanwege zorgen over de duurzaamheid en milieueffecten van buitenlandse productie. De import van grote hoeveelheden soja en mais uit Zuid-Amerika zou leiden tot aanhoudende kap van regenwouden. Ook in veel EU-landen gaan steeds vaker stemmen op die pleiten tegen de import van Zuid-Amerikaans veevoer.

De nieuwste landbouwstatistieken van Zwitserland laten enkele recente opvallende trends zien. Het aantal boerenbedrijven daalde in 2023 met 1,3% tot 48.000. Bio-boerderijen vormen nu ongeveer een zesde van het totaal, een lichte stijging vergeleken met het voorgaande jaar. Deze bio-bedrijven zijn gemiddeld groter dan gangbare boerderijen.

Trends in de melkveehouderij

Het aantal melkkoeien in Zwitserland is gedaald tot 530.000, een afname van 2% ten opzichte van vorig jaar. Dit weerspiegelt een bredere trend van de afgelopen twintig jaar, waarin het aantal Zwitserse melkveebedrijven gehalveerd is.

Melkveehouders schakelen steeds vaker over op vleesproductie vanwege stijgende kosten en dalende melkconsumptie. Ook het aantal varkens is met 3,5% afgenomen.

De teelt van zonnebloemen is in opkomst, met een toename van meer dan 20% in oppervlakte. Dit komt vooral door de vraag naar zonnebloemolie. Ook de teelt van soja blijft groeien, zij het minder spectaculair dan voorheen, met een stijging van 6%. Daarentegen neemt de teelt van aardappelen en granen af, met een daling van respectievelijk 2% en 3,5%.

Hoewel de vraag naar kippenvlees groot blijft, groeide het aantal vleeskuikens in 2023 slechts met 2%, veel minder dan in voorgaande jaren. Het totale aantal vleeskuikens in Zwitserland bedraagt nu 8,1 miljoen. Tegelijkertijd daalde het aantal leghennen licht tot 3,8 miljoen.