<em>Foto: ANP</em> AlgemeenNieuws

Zuivelprijs stort verder in, graanprijs veert op

De wereldmarktprijs voor zuivel is in april gedaald tot het laagste niveau sinds het voorjaar van 2009. Prijzen van graan, vlees en plantaardige oliën stegen juist – vooral door productieproblemen. De suikerprijs viel na een flinke stijging in maart in april wat terug.

Dat blijkt uit cijfers van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN.

De zuivelprijs is al sinds februari 2014 steeds verder aan het dalen, uitgezonderd een kleine opleving hier en daar. In april bedroeg de daling 2,2% ten opzichte van een maand eerder. Kort samengevat is het aanbod wereldwijd groot terwijl de grote traditionele importeurs als China en Rusland hun inkopen hebben teruggeschroefd.

Alle zuivelprijzen daalden, maar die van boter en kaas wel het meest. De wereldmarktprijs voor mageremelkpoeder bleef vlakbij de interventieprijs in de EU, momenteel €169,80 per 100 kilo. Interventieaankopen hebben ook de prijzen voor vollemelkpoeder gestabiliseerd, schrijft de FAO.

Dollarkoers stuwt graanprijs

De totale voedselprijsindex is ten opzichte van een maand eerder met 0,7% gestegen. Daarmee lag de prijsindex nog 10% onder het niveau van een jaar geleden en een derde lager dan de toppen die in 2011 werden opgetekend. De prijs van graan weegt in de index het zwaarst, en nam 1,5% toe ten opzichte van een maand eerder.

Binnen het graancomplex steeg de prijs voor mais het hardst. Deels stegen prijzen omdat de Amerikaanse dollar wat is verzwakt. Het meeste graan wordt in dollars verhandeld en als de dollar goedkoper wordt, kan de vraag naar granen toenemen en de prijs stijgen. De prijs steeg ook omdat de prijzen voor soja oplopen. De producten zijn beperkt inwisselbaar.

Rundvleesmarkt veert op

De vleesprijs steeg 0,8% ten opzichte van een jaar eerder. Prijzen voor varkensvlees en kippenvlees bleven zo goed als gelijk. De rundvleesprijs is echter verbeterd door een groeiende consumptie in de VS. Australië wist door de toenemende Amerikaanse vraag de hoogste gemiddelde exportprijs sinds oktober 2015 te realiseren. In de VS wordt de veestapel wel weer opgebouwd wat voor de langere termijn tot meer aanbod leidt.

De suikerprijs steeg in maart flink maar is in april weer licht gedaald. Brazilië kan en wil meer suiker exporteren. Brazilië blikt terug op een ‘bumper crop’, jargon voor een topoogst. De binnenlandse bio-ethanolmarkt is ook ingestort omdat het vanwege de gedaalde olieprijs minder aantrekkelijk is geworden om uit suikerriet brandstof te maken en die bij te mengen.

De prijs van plantaardige oliën steeg met ruim 4% het hardst. De oogst van palmolie in Azië valt tegen bij een sterke vraag. De prijs van palmolie steeg in april tot het hoogste niveau sinds 17 maanden terwijl ook de prijs van soja-olie door productieproblemen in Zuid-Amerika is gestegen. Analistenbureau Informa verlaagde onlangs zijn oogstramingen.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin