Foto: Syze Bakker AkkerbouwFoto

Zorgwekkend droog in Haarlemmermeer en Wieringermeer

Na de regen zouden de gewassen er beter voor moeten staan. Maar er is nog steeds niet genoeg regen gevallen. De groei zit er nog niet echt in, veel percelen zaaiuien en suikerbieten staan hol en is sprake van tweewassigheid. Aardappelen staan er beter bij.

 • Tom Koenraadt in Middenmeer selecteert samen met buurman Louis Verstraten in een perceel Spunta pootgoed. De virusdruk is iets hoger maar nog te overzien. Ze halen er vooral mutanten uit. - Foto's: Sytze Bakker

  Tom Koenraadt in Middenmeer selecteert samen met buurman Louis Verstraten in een perceel Spunta pootgoed. De virusdruk is iets hoger maar nog te overzien. Ze halen er vooral mutanten uit. – Foto’s: Sytze Bakker

 • Een perceel suikerbieten van het ras Fortnox laat een hele holle stand zien. Het land is 2 keer met de kopeg bewerkt en na zaai 2 keer beregend.

  Een perceel suikerbieten van het ras Fortnox laat een hele holle stand zien. Het land is 2 keer met de kopeg bewerkt en na zaai 2 keer beregend.

 • De bieten zijn 6 keer met een LDS tegen onkruid gespoten. Heermoes, dat plaatselijk voorkomt, moet er nog met de hak uitgehaald worden. Een deel van de bieten kwam pas later op.

  De bieten zijn 6 keer met een LDS tegen onkruid gespoten. Heermoes, dat plaatselijk voorkomt, moet er nog met de hak uitgehaald worden. Een deel van de bieten kwam pas later op.

 • Bij buurman Louis Verstraten staan zaaiuien van de rassen Red Tide en Hytech. Deze staan heel dun, ondanks dat er rond het zaaien alles aan gedaan is om de zaden te laten kiemen.

  Bij buurman Louis Verstraten staan zaaiuien van de rassen Red Tide en Hytech. Deze staan heel dun, ondanks dat er rond het zaaien alles aan gedaan is om de zaden te laten kiemen.

 • Bewerkingen: 1 april 2x kopeggen en gerold. Na bemesten 6 april weer 2x kopeggen en gerold. 7 april gezaaid. 12 april 15 tot 20 millimeter beregend. 14 april onkruidbestrijding met stomp voor opkomst. Daarna na opkomst nog de nodige onkruidbestrijding en begin juni een overbemesting en onkruidbestrijding uitgevoerd. Conclusie: Hopelijk heel goede prijzen en maar niet te vaak gaan kijken.

  Bewerkingen: 1 april 2x kopeggen en gerold. Na bemesten 6 april weer 2x kopeggen en gerold. 7 april gezaaid. 12 april 15 tot 20 millimeter beregend. 14 april onkruidbestrijding met stomp voor opkomst. Daarna na opkomst nog de nodige onkruidbestrijding en begin juni een overbemesting en onkruidbestrijding uitgevoerd. Conclusie: Hopelijk heel goede prijzen en maar niet te vaak gaan kijken.

 • In de Haarlemmermeer bestrijdt Jasper Monster van loon- en verhuurbedrijf Hoofddorp B.V. aardappelopslag in een perceel suikerbieten met een Roundup-rol. De aardappelopslag steekt ver boven de bieten uit.

  In de Haarlemmermeer bestrijdt Jasper Monster van loon- en verhuurbedrijf Hoofddorp B.V. aardappelopslag in een perceel suikerbieten met een Roundup-rol. De aardappelopslag steekt ver boven de bieten uit.

 • Vader en zoon Sander en Gijs Jan Nieuwenhuis uit Nieuw Vennep bekijken de onkruiddruk in een perceel Hypark-zaaiuien. Het perceel van 7 hectare staat er redelijk goed bij. Het is lastig een keus te maken tussen de effectiviteit van de onkruidbestrijding of het wegspuiten van kleine uien.

  Vader en zoon Sander en Gijs Jan Nieuwenhuis uit Nieuw Vennep bekijken de onkruiddruk in een perceel Hypark-zaaiuien. Het perceel van 7 hectare staat er redelijk goed bij. Het is lastig een keus te maken tussen de effectiviteit van de onkruidbestrijding of het wegspuiten van kleine uien.

 • Een perceel Fontane-pootgoed staat er mooi bij. Het is al 2 keer geselecteerd en de keurmeester is er ook al door geweest. Gezien de hoge virusdruk blijkt Nieuwenhuis er bovenop zitten.

  Een perceel Fontane-pootgoed staat er mooi bij. Het is al 2 keer geselecteerd en de keurmeester is er ook al door geweest. Gezien de hoge virusdruk blijkt Nieuwenhuis er bovenop zitten.

 • Als er een plant uitgehaald wordt dan blijft er weinig grond aan zitten, een buitje is zeker nodig vooral nu de knolzetting begonnen is. Voor het poten is er beregend om de grond wat zachter te maken.

  Als er een plant uitgehaald wordt dan blijft er weinig grond aan zitten, een buitje is zeker nodig vooral nu de knolzetting begonnen is. Voor het poten is er beregend om de grond wat zachter te maken.

 • Op deel van een perceel Fontane consumptie-aardappelen komen de planten moeilijk boven. De grond is hier kluiterig en droog. Vorig jaar stond hier wintertarwe.

  Op deel van een perceel Fontane consumptie-aardappelen komen de planten moeilijk boven. De grond is hier kluiterig en droog. Vorig jaar stond hier wintertarwe.

 • De wintertarwe laat een wat wisselend beeld zien en staat in bloei. Het stro is hier wat korter dan normaal.

  De wintertarwe laat een wat wisselend beeld zien en staat in bloei. Het stro is hier wat korter dan normaal.

Beheer
WP Admin