Foto: Misset AlgemeenColumn

‘Zorgen over beleggen in grond’

Zelfs als er een bom op valt, blijft er nog een gat over. Dat zijn de woorden van mijn opa die weer bij mij opkomen als ik naar een prachtige foto met vette kluiten klei staar. De foto staat in een gelikt e-book met vele tientallen pagina’s waarin uitgelegd wordt dat je wel gek zou zijn als je niet in landbouwgrond zou gaan beleggen.

Een veiliger en betere belegging is er volgens de schrijvers niet. Maar ik weet het niet. Wat mij wel een beetje zorgen baart, is het feit dat het beleggingsproduct buiten het AFM-toezicht staat. Maar ja, misschien zie ik alleen maar beren op de weg. AFM-toezicht is ook niet alles.

Grondgebonden boeren investeren vanzelf in landbouwgrond. Natuurlijk is de grond nodig voor de bedrijfsuitoefening, maar er zit wel degelijk ook een beleggingsaspect aan. En als je het op de lange termijn ziet, is het een goede belegging. Het rendement is weliswaar bescheiden, maar dat is het risico ook. Met de huidige lage rente en hoge inflatie is het niet vreemd dat steeds meer particulieren gaan investeren in landbouwgrond.

Als er een bom valt op ons financiële systeem en de euro gaat onderuit, blijft landbouwgrond gewoon bestaan

Ik heb vroeger van mijn opa eens een briefje van 1 miljard mark gekregen. Klinkt veel, maar dat was het niet. Tijdens de hyperinflatie in Duitsland van voor de oorlog koste een ei maar liefst 6 miljard mark. Dat kan nu ook gebeuren met de euro denken sommige beleggers en de stap naar ‘veilige’ landbouwgrond is dan snel gemaakt.

Kansen voor boeren

Deze ontwikkeling biedt ook kansen voor boeren. Het pachtareaal wordt immers vergroot en dat maakt het mogelijk om je bedrijf flexibeler uit te kunnen oefenen met minder kapitaalsbeslag. Natuurlijk moet je wel goed uitkijken waar de grond ligt. Grond dicht bij een Natura 2000-gebied heeft toch een heel ander toekomstperspectief dan grond waar naar verwachting nog decennia zonder grote beperkingen op geboerd kan worden.

Na overleg met mijn vrouw heb ik de aankoop van landbouwgrond toch maar op de lange baan geschoven. Eerst moeten er andere investeringen gedaan worden en er is nog achterstallig onderhoud. Maar toch blijft het kriebelen. Als er dan een bom valt op ons financiële systeem en de euro gaat onderuit, blijft landbouwgrond gewoon bestaan. Mijn opa heeft het volgens mij nog niet zo verkeerd gezien.

Reacties

  1. In 2000 kostte in groningen het land 20.000 euro per ha. Bij ( toen geldende) 6% rente en een looptijd van 20 jaar is die 20.000 opgelopen tot 65.000 euro. Je land is dus wel meer waard geworden maar bij zero aflossen is je leenbedrag opgelopen tot de grondwaarde van nu. Niks meerwaarde. Had je 20.000 euro spaargeld en geen grond gekocht, dan had je bij 6 % rendement (bv in aandelen) nu 65.000 euro gehad. Kun je ook gewoon een groningse ha kopen. Je hebt dan ook niet de boot gemist. Grond kopen in nederland is niet zo lukratief. Ken geen chinees of oliesjeik die landbouwgrond koopt in nederland.

    1. Verstandige brabander farmerbn die toen 1ha verkocht en in Groningen er 2 voor terug kocht, of toch maar beter gelijk naar Frankrijk?

  2. Tja, plus dat rentes en de iets duurdere pacht nagenoeg gelijk was maakte het aantrekkelijk. Maar dat is voorlopig voorbij, de hoge rentes van nu maken dat het toch echt een melkgeld gebeuren is, en dan worden de lapjes kleiner…

Beheer
WP Admin