AlgemeenOpinie

Zonnebrand

Altijd regen in Engeland? No way, het is hier al weken droog en zonnig. Ook de koeien lijden eronder.

Boer Munday (what’s in a name?) belde, natuurlijk op maandag, met de vraag of we even naar zijn koeien wilden kijken. Twee van de dames hadden vellen en korsten op de neus en zijn buurman had er allerlei horrorverhalen over blauwtong bijgehaald. Of we even wilde checken of het blauwtong was. Nu is blauwtong al een behoorlijke tijd niet meer aangetroffen in dit deel van Europa en zijn de dieren vorig jaar nog gevaccineerd, dus ik werd niet echt onrustig. Dat was ook niet nodig. Beide dames hadden een verbrande neus en verbrande spenen. Daarnaast kon je de ‘bubbelige’ huid voelen op de plekken waar de vacht witgekleurd was (weinig pigment). Alles wees in de richting van zonnebrand. Nu komt zonnebrand wel vaker voor en dat heeft meerdere oorzaken. Er kan sprake zijn van een erfelijke aanleg, maar de dieren waren geen familie van elkaar. Bovendien is het wel heel toevallig dat twee dieren op hetzelfde moment zonnebrand krijgen door erfelijkheid.Andere oorzaken zijn lever- en galaandoeningen (denk aan ernstige leverbot, galgangontsteking) en vergiftiging met planten (berenklauw, jacobskruiskruid).

Vertalen

Ik probeerde te achterhalen of er misschien sprake was van toxische planten in de omgeving. Dat viel niet mee: hoe vertaal je jacobskruiskruid in het Engels? Ik wist het niet. Omschrijven van de plant hielp niet, de boer moest alleen maar lachen en had geen idee waar ik het over had. Ik deed nog een laffe poging met ‘Jacobs crossflower’, maar ook daar had hij nog nooit van gehoord (heel raar). Zo kwamen we dus geen steek verder. Maar gelukkig is er internet. Dus reed ik langs de praktijk en zocht, op mijn favoriete site sinds mijn aankomst in Engeland naar de vertaling van jacobskruiskruid. Het was ragwort. Ja, daar was ik dus nooit op gekomen.

Giftig

Ik belde de boer terug (inmiddels zijn ze eraan gewend dat ik af en toe een vertaalcomputer nodig heb, dus niemand kijkt meer vreemd op) en vertelde hem wat ik bedoelde. Toen viel het kwartje. Ragwort, natuurlijk wist hij wat dat was. En ja, vorige maand was in zijn hooi jacobskruiskruid aangetroffen en daar hadden de dames van gegeten. Deze plant is fototoxisch: onder invloed van zonlicht geven de fototoxinen ‘vrije radicalen’ af die leiden tot ontsteking van de huid (het ‘bubbelig’ worden). Daarnaast tast de plant de lever aan. Normaal gesproken eten koeien niet van de plant als deze op het land groeit, maar in hooi verliest de plant zijn smaak, geur en kleur (maar niet zijn giftige werking!) en eten ze het vrolijk op.

Minder zonlicht

Inmiddels voerde boer Munday dit hooi niet meer aan zijn dames, en de dieren vertoonden – op de zonnebrand na – geen andere verschijnselen. Opstallen, afspuiten met koud water en de neus en spenen insmeren met vaseline was het enige dat we konden doen. De dames gaan nu ’s nachts naar buiten, om zonlicht te vermijden. Ondertussen wacht ook de rest van agrarisch Engeland op wat minder zonlicht en flinke buien.

Beheer
WP Admin