Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Zo ging het toen: molshopen aanpakken in 1958 met weidesleep

Zo ging het toen: een weidesleep met autobanden voor het vlak maken van het land. Vooral geschikt voor aanpakken molshopen.

Boeren zijn vaak handige mensen. Op de foto uit 1958 is van oude autobanden een weidesleep gemaakt. Door de banden half door te snijden, werd in het vroege voorjaar precies het juiste resultaat verkregen. Met slepen werden molshopen en andere oneffenheden uitgevlakt. Het lichte aandrukken van de uitbottende groeipunten stimuleerde het uitstoelen. Met als resultaat een dichte graszode die onbereikbaar was voor onkruiden. Alles bij elkaar zorgde dat voor productief grasland. Onkruiden die al aanwezig waren, verblikten of verbloosden echter niet van een bandensleep.

Lees verder onder de foto

Een bandensleep was heel goedkoop, maar er viel niets aan af te stellen. Hij was vooral geschikt om molshopen mee stuk te trekken en om uitstoelen van het gras te stimuleren. Onkruid lostrekken ging met dit type weidesleep niet. - Foto: Misset
Een bandensleep was heel goedkoop, maar er viel niets aan af te stellen. Hij was vooral geschikt om molshopen mee stuk te trekken en om uitstoelen van het gras te stimuleren. Onkruid lostrekken ging met dit type weidesleep niet. - Foto: Misset

Weidesleep met kettingnet

Er waren ook officiële weideslepen verkrijgbaar. Vaak gemaakt van een stervormig kettingnet met haken eraan. Die trokken de grasmat luchtig en pakten wél onkruiden mee, zoals muur en dovenetel. Voor het najaar was een dergelijke sleep heel geschikt, voor het vroege voorjaar was hij soms te veel van het goede. Dan liep je de kans de grasmat stuk te trekken, wat nou net niet de bedoeling was.

Bekijk ook: Halfautomatisch piepers poten in 1952

Nieuwe generatie weideslepen

In plaats van oude banden gebruikten boeren ook wel kettingen die ze zelf aaneen smeedden tot een raamwerk voor achter de trekker. Tegenwoordig worden banden- en kettingslepen niet veel meer gebruikt. Daarvoor in de plaats kwamen combi-werktuigen die ketting, hark en aandrukken naar wens combineren. Er zijn ook varianten met afstelbare veertanden en messen om eventueel aanwezige mesthopen stuk te snijden.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin