Met foliebalen en kuilplastic is eenvoudig een eigen zwembad te maken. Goed voor een hele zomer koele waterpret. Let wel goed op de veiligheid en houd toezicht. - Foto's: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Zo bouw je een boerenzwembad

De zomer zit stevig in het zadel. Houd lijf en leden koel in je eigen zwembad van foliebalen.

De hitte van afgelopen week was uitzonderlijk, maar warm blijft het de komende weken evengoed. De ultieme boerenmanier om af te koelen is in een zelfgemaakt zwembad van foliebalen. Stapel die tot een opstaande rand, drapeer er kuilplastic in, laat de boel vol water lopen en spring erin. Tot zover de theorie.

Zo’n zwembad maken, vergt net even wat meer aandacht om te voorkomen dat de rand het begeeft of dat het water een groene prut wordt. Wie het goed doet, kan er de hele zomer plezier van hebben.

Melkveehouder Corné Rommens uit Hoeven (N.-Br.) deelt graag zijn tips. Na de nodige missers in het verleden is hij inmiddels een ervaren zwembadbouwer. De afgelopen twee jaar maakte hij geen zwembad, toen waren de zomers wat hem betreft niet warm genoeg. De jaren daarvoor deed hij het wel en ook dit jaar staat er een reusachtig exemplaar van acht bij vier meter in het land. Zowel hijzelf als zijn vrouw Corinne en hun kinderen maken er veel gebruik van. Vriendjes en vriendinnetjes zijn eveneens enthousiast.

Lees verder onder de foto‘s

Corné bekleedt de rand van foliebalen eerst met stevig doek. Daaroverheen komt zwart kuilplastic.
Corné bekleedt de rand van foliebalen eerst met stevig doek. Daaroverheen komt zwart kuilplastic.

Ondergrond

Corné begint de zwembadbouw altijd met het nalopen van de ondergrond. Hij verwijdert steentjes en andere puntige en scherpe objecten, daarna maakt hij met foliebalen de rand. Die wordt twee lagen hoog. Vervolgens bekleedt hij de binnenkant met vier meter breed teeltdoek dat onder andere in de champignonteelt gebruikt wordt. Het is oersterk en hiermee voorkomt Corné dat de uiteindelijke laag kuilpastic kan scheuren. “Ons zwembad is 1,20 meter hoog. De druk van het water op de zijkanten is enorm en de foliebalen sluiten niet helemaal strak tegen elkaar aan. Je houdt altijd kieren. Ik heb wel eens gehad dat het kuilplastic door die kieren werd gedrukt en scheurde. Ja, dan loopt je zwembad leeg. Daarom leg ik nu eerst dat doek.” In plaats van champignonteeltdoek, is elk doek geschikt, mits het dus oersterk is.

Op dit doek komt een laag kuilplastic. Dat moet niet in repen neergelegd worden, het water kan dan immers tussen de naden door weglopen. Het plastic moet als een grote, aaneengesloten lap in het bad worden gelegd, over het sterke doek.
Corné maakt de rand vervolgens stevig vast met spanbanden. Ook dat is iets dat hij leerde na eerdere tegenvallers. De waterdruk duwde toen de foliebalen uit elkaar en weg was zijn zwembad. De spanbanden houden het nu bij elkaar.
Daarna, als alles goed staat en vastzit, kan het water erin. Corné gebruikt grondwater, hij heeft een eigen pomp met ontijzeringsfilter erop. “Het duurt pakweg 24 uur voor ons bad vol zit.”

Een spanband voorkomt dat het gewicht van het water de gestapelde foliebalen uit elkaar drukt. Check regelmatig of de spanbanden nog goed vastzitten.
Een spanband voorkomt dat het gewicht van het water de gestapelde foliebalen uit elkaar drukt. Check regelmatig of de spanbanden nog goed vastzitten.

Zwart kuilplastic

Het zwemwater wordt verder niet verwarmd, maar dankzij het zwarte kuilplastic doet de zon dat werk. “Als het bad niet gebruikt wordt, trek ik er ook nog een groot stuk zwart kuilplastic overheen om het af te dekken. Zo blijft het water schoner en warmt het meteen wat extra op.”

De watertemperatuur omschrijft hij vervolgens als ‘lekker’. Onaangenaam warm wordt het nooit. Daarvoor is de inhoud van ongeveer 24 kuub ook te groot.

Om het water fris te houden, gooit Corné er wekelijks 20 kilo weidezout in. “Toen ik dat nog niet deed, merkten we dat er vrij snel ‘leven’ in ontstond. Er zwommen allemaal van die kleine larfjes in. Dat is nu niet meer zo.”

Het zout helpt tevens tegen groene aanslag en algengroei. Voor de ontsmetting gaat er af en toe ook een scheut chloor in. “Alles op gevoel hoor, ik meet of bemonster verder niks.”

Lees verder onder het kader

Wekelijks gaat er een zak weidezout in het water. Dat voorkomt dat er larfjes en ander leven in gaat groeien.
Wekelijks gaat er een zak weidezout in het water. Dat voorkomt dat er larfjes en ander leven in gaat groeien.

Houd toezicht als er onder de zwemmers kinderen zijn die nog geen zwemdiploma hebben. Voor alle zwemmers geldt: springen mag, maar duiken niet. Dat vergroot de kans op een gebroken nek en blijvende letselschade.

Dompelpomp

Om zout en chloor goed te mengen, zette hij een dompelpomp op de bodem. De uitgang richtte hij terug het zwembad in, zo zorgt de pomp dat het water circuleert. “Mijn vrouw kwam op het idee om een oude kussensloop om dat uiteinde te doen. Zo wordt het water meteen gefilterd.”

Om in het bad te komen, zette Corné er een trapje naast plus een aparte kuilbaal voor het laatste stukje. De kinderen hebben hun zwemdiploma, alleen de jongste niet. “Die is vijf en zit al wel op zwemles, maar in ons zwembad heeft ze nog een drijfpak aan.”

Het foliebalenbad zal de hele zomer nog voor veel waterpret zorgen. En daarna? Dan richt Corné de uitgang van de dompelpomp over de rand waarna het water het land in stroomt. “Dan is het zwembad zo leeg.”

Met een dompelpomp zorgt Corné voor circulatie van het zwemwater.
Met een dompelpomp zorgt Corné voor circulatie van het zwemwater.

Warm weer

Maar eerst is er nog de rest van de zomer. Hoe die er precies uit zal zien, is met zekerheid niet te zeggen. Volgens Weerplaza is de kans groot dat het Azorenhoog stand houdt. Dit hogedrukgebied is van groot belang voor het weer in Nederland. Het heeft een zuidelijke luchtstroom op gang gebracht die hete lucht uit Spanje en Frankrijk onze kant op drijft. Voorlopig zit de zomer hierdoor stevig in het zadel. Maar bij Corné weten ze hoe ze lijf en leden koel moeten houden: in hun eigen boerenzwembad.

Reacties

  1. Bij dutrion koop je voor een euro een tabletje die 4000 ltr schoonhoudt. Gebruik je ook voor drinkwater dus risicoloos.

Beheer
WP Admin