Ziekten en handelsdeals beïnvloeden pluimveevleesmarkt
Brussel – Dierziekten en vrijhandelsverdragen kunnen de komende jaren een forse impact hebben op de Europese handel in pluimveevlees. Ze behoren volgens de Europese pluimveeslachterijen tot de belangrijkste, en onzekere, factoren die van invloed zijn op de langetermijnverwachtingen voor de pluimveevleesmarkt.
Dat staat in het jaarrapport 2015 van Avec, de Europese vereniging van pluimveeslachterijen.
Consumptie groeit
Naar verwachting groeit de wereldwijde consumptie van pluimveevlees met 27 procent tot 2023. Vooral Braziliaanse, Chinese en Amerikaanse producenten zouden hier echter voordeel uit kunnen slaan, vreest Avec-voorzitter Paul Lopez, omdat voor Europese producenten strengere productiestandaarden gelden. De Europese pluimveeslachterijen pleiten voor een eerlijk speelveld bij onderhandelingen over vrijhandelsverdragen, waarbij Europa dezelfde eisen stelt aan producten die het importeert als aan eigen productie.
Akkoorden verleggen handelsstromen
Momenteel wordt onderhandeld over verschillende vrijhandelsverdragen, waaronder TTIP, TPP en een vrijhandelsverdrag tussen Australië en China dat nagenoeg rond is. Hierbij zijn grote importeurs en exporteurs van (pluimvee)vlees betrokken als de Verenigde Staten, China en de Europese Unie. De uitkomst van deze verschillende onderhandelingen zou de wereldwijde handelsstromen dan ook aanzienlijk kunnen verleggen.
Restricties rond dierziekten verstoren handel
Daarnaast zijn dierziekte-uitbraken een onzekere factor voor de handel in pluimveevlees. Dierziekten als vogelgriep en PED verstoorden afgelopen jaar de markten doordat allerlei handelsrestricties werden opgelegd en prijzen stegen. De markteffecten voor bepaald door de duur en hevigheid van de uitbraken, reactie van de consument en welke handelsrestricties er worden opgelegd.