Kunstmeststrooien in zetmeelaardappelen. Een beperkte N-totaalgift in combinatie met de juiste timing geeft duidelijk financieel voordeel. - Foto: Ruud Ploeg AkkerbouwNieuws

Zetmeelaardappelen kunnen met minder stikstof toe

Stikstofgift beter timen levert de zetmeelaardappelteler tot € 500 per hectare meer op.

Avebe ontwikkelde voor zetmeelaardappelen een stikstofgereduceerde bemestingsstrategie. Een efficiënte stikstofbemesting wordt volgens Avebe steeds belangrijker vanwege steeds krappere normen en hogere eisen aan waterkwaliteit, de hogere prijs en mogelijk schaarste.

Jarenlang onderzoek op de Avebe proef- en demovelden laat zien dat met een bemesting van 120 kilo stikstof per hectare een aanzienlijk hogere zetmeelopbrengst is te behalen dan met het algemene advies van 160 tot 180 kilo stikstof per hectare.

Voor een zo hoog mogelijke opbrengst is naast een verminderde hoeveelheid stikstof ook het moment dat planten meststoffen toegediend krijgen, cruciaal. Dat zegt Patrick Riek, accountmanager bij Avebe.

Een hoge stikstofgift aan het begin van het groeiseizoen zorgt voor een betere groei van de bladmassa van de aardappelplant. Het extra voordeel van een grotere bladmassa neemt boven een bepaalde massa sterk af door zelfbeschaduwing en de grotere onderhoudsbehoefte.

Ongeveer op het moment tussen sluiting van het gewas en de bloei moeten de planten over voldoende voedingsstoffen en energie beschikken om de gewenste opbrengst te kunnen halen. In deze overgangsperiode heeft de plant dus de meeste stikstof nodig.

Meerwaarde voor de teler

Door vermindering van de hoeveelheid stikstofmeststoffen kan de stikstofefficiëntie duidelijk worden verhoogd. Op basis van het vernieuwde bemestingsadvies kunnen telers met de huidige prijzen voor meststof volgens Riek tot wel € 100 per hectare besparen.

De zetmeelopbrengst in de proeven komt met het vernieuwde bemestingsadvies gemiddeld een ton per hectare hoger uit. Dat betekent een financiële meeropbrengst van zo’n € 350 tot € 400 per hectare.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Beheer
WP Admin