Leghennen in een overdekte uitloop. - Foto: Ton Kastermans PluimveeNieuws

Zembla duikt in experiment over biologisch kippenvoer

De biologisch gevoerde kip is niet gezonder dan de kip gevoerd met ‘gangbaar’ geteeld voer.

Dat was de conclusie van een experiment met kippen om eens goed uit te zoeken: is biologisch nu wel of niet gezonder? Het kippenexperiment was onderdeel van een onderzoeksopdracht van het ministerie van Landbouw in 2005. Omdat er over die vraag veel discussie was.

Zembla, het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA, ontdekte dat toen de presentatie van het rapport naderde, er een conflict ontstond over de uitkomsten van het onderzoek, waarin de top van onderzoeksinstituut TNO en de Universiteit Wageningen een opmerkelijke rol spelen.

Conclusies aangepast

De presentatie moest anders, conclusies werden aangepast. De uitkomst: de biologisch gevoerde kip is niet gezonder. Wat is hier gebeurd? Voor het eerst vertellen hoofdrolspelers wat zich achter de schermen heeft afgespeeld. In het eerste deel van de serie ‘De uitgeputte bodem’ onderzoekt Zembla het kippenexperiment. De uitzending is op donderdag 15 juli. Later, op 22 juli, wordt deel 2 ‘Het excuus van de Boerenleenbank’ uitgezonden en op 29 juli deel 3 ‘Het grote geld’. Steeds om 23:05 uur op NPO2.

Beheer
WP Admin