Een spuitkaart is met wat eenvoudige digitale stappen zo gemaakt. De distelplekken zijn op de kaart duidelijk zichtbaar. - Foto: NPPL AkkerbouwNieuws

Zelf een distelkaart maken? Volg de instructies

Wie over een drone beschikt met standaard camera kan met wat digitale vaardigheden zelf een distelkaart maken. Dat leerde onlangs akkerbouwer Bart van Loon die deelneemt aan de Nationale Proeftuin Precisielandbouw. Op de camerabeelden zijn de distels op kleur goed te onderscheiden van de spinazie.

Wageningen UR-expert Koen van Boheemen hielp hem met wat in eerste instantie niet lukte. Van Boheemen liet na demonstratie een handleiding achter. “Het is makkelijk om uit te voeren, maar je moet weten hoe het moet. Even je verstand op nul en dan stap voor stap de instructies volgen. Na een paar keer oefenen kun je het”, aldus Van Boheemen, die de handleiding als videomateriaal aanleverde.

Zelf distelplekken aangeven

Van Loon legt uit dat 5 à 6 foto’s per perceel in Photoshop worden gecombineerd tot een overzichtskaart. Hier overheen wordt Google Maps gelegd. Je tekent zelf de distelplekken in. Het programma QGIS, gratis van internet, legt hier dan op basis van de hoekpunten van het perceel coördinaten onder. Hier wordt de spuitkaart van gemaakt.

Een tweede struikelblok was aanvankelijk de communicatie met de Trimble en de spuit, maar ook dat werd opgelost. Van Boheemen: “Dit kan altijd, handmatig een gebiedje intekenen kost niets. Nu doe je met de grote spuit, wat je vroeger met de rugspuit zou doen. Omdat het om stekelplekken gaat, is meer precisie niet nodig.”

Van Loon: “Het gewas krijgt wel een tik, maar ook bij concurrentie van stekels groeit het niet voorspoedig. Bovendien, als ik ze nu aanpak heb ik daar volgend jaar nog profijt van. Je kunt stekels niet laten gaan.”

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.

Reacties

  1. als nu de overheid zelf het voorbeeld gaf om in bermen, toekomstige braakliggende bouwterreinen en slootkanten, enz. geen distels laat zaaien. geeft minder werk en minder bestrijdingsmiddelen. het zelfde is aan de orde voor jakopskruiskruit.

Beheer
WP Admin