<em>Foto: Ronald Hissink</em> VarkensNieuws

WTO oordeelt over Russische importban varkensvlees

Is Russische importstop op EU-varkensvlees rechtmatig? Deze week oordeelt wereldhandelsorganisatie WTO.

De World Trade Organisation (WTO) komt deze week met een uitspraak over de rechtmatigheid van de Russische importban van Europees varkensvlees. Dat zegt Frans van Dongen, woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleesindustrie (COV).

De Europese Unie (EU) is woedend dat Rusland de import uit landen die vrij zijn van Afrikaanse Varkenspest (AVP) blijft blokkeren omdat in 4 van de 28 lidstaten (Polen, Letland, Estland en Litouwen) het virus rondwaart. Tweede klacht van de EU is dat Rusland deze landen helemaal blokkeert, in tegenstelling tot het advies van werelddiergezondheidsorganisatie (OIE). Die organisatie adviseert om enkel besmette regio’s te blokkeren. Volgens van Dongen zal de WTO oordelen dat de importban voor varkensvlees uit de gehele EU disproportioneel is.

Enkel met varkenspest besmette regio’s van export uitsluiten

Wat de tweede klacht betreft zal de WTO aanraden om het advies van de OIE te volgen en enkel besmette regio’s te blokkeren in plaats van hele landen. De COV-woordvoerder vindt de aanstaande uitspraak een stap in de goede richting. Toch maakt dit de export naar Rusland nog lang niet mogelijk. Alle 28 EU landen exporteren op namelijk op een en hetzelfde exportcertificaat. Daarin staat dat de hele EU (uitgezonderd Sicilië) vrij is van AVP. Dat is nu niet zo. Van Dongen ziet toch wel mogelijkheden om weer naar Rusland te kunnen exporteren. Volgens hem is Rusland bereid om te praten over een nieuw Europees exportcertificaat dat de 4 landen waar AVP heerst uitsluit van export.

Per EU-lidstaat een exportcertificaat?

Tot nu toe is het standpunt van de EU, onder druk van Polen, dat enkel besmette regio’s uitgesloten moeten worden. “Als beide partijen (EU en Rusland) wat water bij de wijn doen, dan kan de export naar Rusland worden hervat. Een andere oplossing is dat lidstaten zelf een exportcertificaat afspreken met Rusland en dat het EU certificaat wordt ingetrokken”, besluit van Dongen.

Beheer
WP Admin