Eurocommissaris voor landbouw Janusz Wojciechowski zegt de landbouwprijzen de komende tijd scherp in de gaten te houden. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Wojciechowski wil landbouwprijzen nauwgezet volgen

Voedselprijzen zijn fors gestegen. Eurocommissaris voor landbouw Janusz Wojciechowski zegt een scherp oog te blijven houden op de landbouwprijzen in de EU.

In antwoord op vragen uit het Europees Parlement zegt Wojciechowski dit voorjaar op basis van cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat te kijken of extra maatregelen moeten worden genomen om landbouwprijzen te beteugelen.

De jongste cijfers van Eurostat laten zien dat de gemiddelde inflatie op voedingsmiddelen in november 2022 18,3% bedroeg. Op grond van de eerste schattingen berekent Eurostat dat de arbeidsproductiviteit in de landbouw met 13% gestegen in 2022 – vooral vanwege de hogere landbouwprijzen.

Energieprijzen

Wojciechowski constateert dat de stijging van de energieprijzen verschillende agrarische producenten in economische problemen hebben gebracht. Er zijn maatregelen genomen om de energieprijzen te beheersen.

De Europees commissaris zegt dat de jongste ramingen van Eurostat met enige voorzichtigheid moeten worden bekeken, “aangezien zij gebaseerd zijn op onvolledige informatie en de buitengewone marktontwikkelingen in 2022 mogelijk nog niet volledig weergeven.”

In mei van dit jaar komen er nieuwe en preciezer cijfers. Aan de hand daarvan zal de Europese Commissie opnieuw bekijken of een ingreep nodig is.

Lees meer artikelen over Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Reacties

  1. Deze actie van de EU commissaris voorspelt niet veel goeds voor de boer. Want zeker weten “Bij de Supers kan hij niets halen” het zal zoals al decennia bij de primaire landbouw in rekning worden gebracht, het zgn. te veel aan inflatie op de boerenprijs. Ik voospel dat de produciviteitsstijging van de gemiddelde inflatie afgetrokken wordt en daarmaa is iedere productie verhoging (nieuwe rassen, kennis, arbeidsmethoden) verdwenen van het boerenerf en komt in de tas van de consument.

    1. han, het begint op “moderne slavernij” te lijken. de agrarische sector blijven ze financieel uitknijpen……

Beheer
WP Admin