Premium
Vermue rooit een perceel van het ras Topscore van collega teler Richard Vermue. De oogstomstandigheden zijn prima. -Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwReportage

Witlofoogst start voorspoedig

Op de eerste zeefmat zijn de pennen al vrijwel schoon.

In de zeefgrond zijn alleen loofresten en zwaar ondermaatse pennen te vinden.

Deze WKM-rooier is indertijd speciaal voor de oogst van witlofpennen gebouwd.

Op het erf van het koelbedrijf worden de pennen los gestort om daarna gedoseerd met shovel via stortbak het sorteerproces in te gaan.

In de stortbak een oogst van overwegend pennen in de gewenste maat.

De lengte van de pen hoort tussen de 14 en 16 cm te zijn. Een kortere pen levert al snel een te kleine krop op en op een te lange pen staat te hoog in de trekbak.

Op de rollenbaan van de sorteerunit wordt de gewenste maat geselecteerd.

Deze partij pennen is bestemd voor export naar Engeland. Daar wordt een maat van 3,25 cm tot 6 cm gevraagd.

De maat boven 6 centimeter gaat weg als veevoer en de maat onder 3,25 cm vind zijn weg in het culinaire circuit. De waarde van deze pennen is nihil en wordt bepaalt door de koel- en bewaarkosten. Voor deze maten is een aparte kistenvuller bij gezet.

Wanneer een kist vol is wordt de oppervlakte vlak gemaakt om schade aan de pennen tijdens het stapelen van de kisten te voorkomen.

Eerst worden de kisten met pennen nog buiten de koeling gestapeld. Wanneer de oogst van het gehele perceel in kisten zit gaat de partij in de koeling. Ze blijven daar tot de afnemer de pennen wil hebben.

Beheer
WP Admin