Terwijl Kloosterman rooit is Blok begonnen om de enkele dagen eerder gerooide uien te rapen. De raper wacht even tot weer een wagen met lege kisten is gearriveerd. - Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Winteruien snel van het land af

De eerste winteruien zijn gerooid. Jan Blok uit het Zeeuwse Nieuwdorp heeft loonbedrijf Kloosterman uit Lewedorp ingeschakeld om zijn winterplantuien van het ras Troy te rooien.

Toen Blok begon met rooien bleken de uien erg vast te zitten in de droge grond. Daarom heeft hij besloten om eerst te beregenen. Nu gaat het rooien soepel.

Een mooi neveneffect is dat de uien door het beregenen toch nog iets zijn gaan bollen.

Inmiddels is er een wagen met lege kisten op het land gearriveerd en kan het laden hervat worden. Met twee vrachtcombinaties wordt heen en weer gereden naar sorteerbedrijf Monie in Nieuwdorp.

Om de klus vlot te klaren zette Kloosterman 2 rooiers in.

Blok teelt deze Troy plantuien op twee manieren. Rechts als winterui en links als voorjaarsui.

De rooier zal gezien de verwachte regen een paar dagen stil staan. De uien van dit perceel liggen ieder geval aan het eind van de dag in het zwad.

Deze uien worden de volgende dag geraapt om te voorkomen dat ze nat regenen.

Medewerker Michiel de Bruijn geeft het signaal om te stoppen met laden.

Bij Monie gaan de uien voor de droogwand tot ze over een weekje de verwerking in gaan. Om de wagen snel leeg te krijgen wordt met twee heftrucks gelost.

Beheer
WP Admin