AkkerbouwNieuws

‘Wintergewassen lopen voor in EU’

Brussel – De wintergewassen in Europa lopen gemiddeld vier weken voor in ontwikkeling. Dat komt door de uitzonderlijk zachte winter. Maar de goede start van het groeiseizoen kan teniet worden gedaan door droogte.

Volgens de weerdienst van de Europese Commissie (Mars) is het veel te droog in Duitsland, Hongarije, Oekraïne, Wit-Rusland en het centrale deel van Rusland. In de Benelux, Oost-Frankrijk, Italië, Spanje en Turkije is minder neerslag gevallen dan normaal. De wintergewassen zijn goed ontwikkeld voor de tijd van het jaar. De inzaai van de voorjaarsgewassen is snel gegaan door het uitblijven van regen. Doordat het groeiseizoen net is begonnen hebben de gewassen nog geen last van droogte, meldt Mars in het laatste bulletin.

Door het vroege voorjaar verwacht Mars goede hectareopbrengsten, mits het groeiseizoen verder gemiddeld verloopt. Mars verwacht bij zachte tarwe een opbrengst van gemiddeld 5,73 ton per hectare in de EU. Dat is 2,7 procent hoger dan het vijfjaarlijkse gemiddelde(5,58 ton). Bij aardappelen verwacht Mars 32,58 ton per hectare (gemiddeld 30,92 ton) en bij suikerbieten 71,18 ton (gemiddeld 70,42 ton).

Het Deutsche Maiskomitee stelt dat 75 procent van alle percelen in Duitsland waar mais is of wordt gezaaid, te droog is. Dat is sinds april 1962 niet meer voorgekomen. Maart was uitzonderlijk droog. In Duitsland varieerde het neerslagtekort van 10 millimeter in het oosten tot 50 millimeter in het westen.

In Nederland was de afgelopen winter volgens het KNMI de op één na zachtste sinds het begin van de metingen in 1706. Alleen de winter van 2007/2008 was nog zachter. Het KNMI heeft in maart nog nooit zoveel zonuren gemeten als dit jaar. Bovendien was maart droog en zachter dan gewoonlijk. Gemiddeld over het land viel 26 mm regen tegen 68 mm normaal. Het neerslagtekort in april bedroeg gisteren 9,2 millimeter. Dat is iets droger dan gemiddeld, meldt het KNMI.

Beheer
WP Admin