Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

Boerenorganisaties slaan alarm over wijzigingen Natura 2000-gebieden

Boerenorganisaties slaan alarm over wijzigingen in Natura 2000-gebieden en roepen op massaal beroep aan te tekenen.

Het kabinet heeft in november voor 101 Natura 2000-gebieden wijzigingsbesluiten bekend gemaakt. In dat zogenoemde ‘veegbesluit’ gaat het om een correctie op eerder gedane aanwijzingsbesluiten. Bij nader inzien zijn sommige natuurwaarden toch wel of juist niet aanwezig.

Agractie roept boeren op

Boerenorganisaties zijn bang dat er stikstofgevoelige gebieden bij komen of dat de kritische depositiewaarde omlaag gaat voor bepaalde gebieden. Agractie heeft daarom zelf beroep aangetekend, maar roept boeren op om ook massaal zelf beroep aan te tekenen. Dat kan tot 11 januari bij de rechtbank.

Europees recht

Stichting Stikstofclaim en stichting NewMob hebben zaterdag beroep aangetekend bij de rechtbank tegen de procedure die de overheid volgt bij de wijzigingsbesluiten. De Natura 2000-gebieden zijn al in 2017 aangemeld bij de Europese Commissie, en daar was toen geen inspraak mogelijk. Volgens de beide stichtingen is dat in strijd met Europees recht. Ze vinden dat de overheid het wijzigingsbesluit gebruikt om natuurdoelen aan te scherpen, ten nadele van de agrarische sector. Overigens betekent niet elke wijziging een aanscherping, constateert Agractie.

Eerder maakte provincie Fryslân bekend in beroep te gaan tegen aanwijzing van nieuwe leefgebieden (habitattypen) binnen bestaande Natura 2000-gebieden, waardoor die gebieden stikstofgevoelig zouden worden.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Beste allen, misschien ligt het toch wat genuanceerder, in Den Haag doen ze hun uiterste best om iedereen tevreden te houden als je terechte maatregelen neemt om de natuur te beschermen wordt je een oplichter genoemd terwijl zijzelf totaal niet wensen te bewegen. Dan die onzin zonder Nederlandse boeren geen eten, als morgen alle boeren stoppen zal de aanvoer van de supers even stagneren maar met 3 maand liggen de schappen weer vol. Dat boeren in water win gebieden worden opgeofferd is ook onzin ik zit in een waterwingebied en dien me zoals iedereen aan de regels te houden.
    En Stevelink heeft gelijk als hij stelt dat we 80 % in financiële waarde exportteren daarin zit ook een toegevoegde waarde.
    Maar wat zou het mooi zijn als Boer Burger en Buitenlui in 2023 eens wat meer begrip voor elkaar zouden opbrengen en elkaars standpunten op zijn minst eens eerlijk afwegen.

    1. even anders, de natuur beschermen is iets anders dan alles op het bordje van de boer gooien. de overheid ( wij als samenleving) wil alleen maar meer landbouwgrond voor natuur, industrie, huizen wegen, vliegvelden , kazernes enz.. waar beton en asfalt ligt is de natuur weg. de laatste honderd jaar zijn er ha en ha zo verdwenen en de komende honderd jaar gaat dat in veelvoud. landbouwgrond is ook natuur

    2. Bij de stelling dat de schappen wel weer vol liggen als de boeren er niet meer ontbreekt nog wel een stukje. Al eens gedacht waar het voedsel dan vandaan komt? Juist ja, het buitenland.
      Dat is allereerst het buitenland een extra probleem geven.

      Gemiddeld genomen is productie in het buitenland met minder regels, meer gebruik van pesticiden, met meer vervuilende machines oogsten en naar Nederland transporteren. Per saldo nog meer milieuschade daar.

      Voor ons groeit het probleem, de import vraagt extra wegen en vliegverkeer. Laten die nu weer die stikstof de lucht in gooien, waar de boeren het niet meer mogen. Nog niks bereikt voor de natuur.

      Sterker, het omgekeerde wordt bereikt:
      – Extra milieuschade in het buitenland
      – Onze natuur blijft overbelast
      – De sector wordt om zeep geholpen
      – De economie loopt terug
      – Ons geld gaat naar het buitenland.
      Oplossing: Juist andersom handelen. Benut de duurzame en efficiënte productie van de nederlandse producten. De keuze is aan de consument.
      Voorkom extra wegen en vliegverkeer. Koop lokaal, in ieder geval Nederlands. En ga zelf ook niet vliegen, ver reizen, Formule 1, TT e.a. onzin doen.
      De boer wegsaneren en dan maar ergens anders halen lost niks op. Dan zeggen we over 10 jaar tegen andere landen: Stop met verpesten natuur, terwijl wij het naartoe gebracht hebben.

  2. stevelink, varkensvlees gaat 75 % de grens over voor weinig, terwijl die megavarkenshouderij in o.a. oost-brabant en limburg een enorme negatieve impact heeft op het leefmilieu.
    Als je ziet wat de herkomst-, aanvoergebieden en aanvoerlijnen van grondstoffen voor het voer zijn(het is niet alleen afval) dan kun je niet ontkennen dat het een zeer ineffeciente zaak is om hier in dit overbevolkte land je bezig te houden met vleesproductie. Je kunt beter meedenken en naar oplossingen i.p.v. dit alles te ontkennen. Maar ja, de grote spelers in deze business verdienen miljoenen aan dit systeem en hebben zodoende veel macht. En veel geld en macht gaat hier boven een evenwichtig ecosysteem.
    Voor meer plantaardige voeding van de mensheid is veel minder grond nodig, dan via “de efficiente omzetting van alval” wat sommigen hier voortdurend rondblaten. Het is maar net naar wie je luistert.
    EW weekblad heeft vorig jaar een uitgebreide reportage hierover gepubliceerd.
    Als je’t durft te lezen, wordt je niet vrolijk. Dit kan gewoon in zijn huidige vorm niet in stand blijven.
    Kraats, je blert dat het een oplichtersbende blijft in den Haag. Leg eens uit joh.., i.p.v. zomaar wat ongemotiveerde oneliners rond te schreeuwen.

    1. bo, als je alle boeren vandaag “opruimd “. , is binnen korte termijn, alles volgebouwd met wegen. spoorlijnen, huizen, industrie’, vliegvelden enz enz…… als dan heel nederland vol staat met “beton” wat is dan over van uw ecosysteem… het is toch schandalig dat u en ik ook in grote huizen wonen, daar waar op die plek geheel geen ecosysteem meer is. en de burger grondhonger gaat alleen maar door. nederland is gewoon te vol.

  3. wolters, er is zoveel dat 80 % over de grens van de ons omringende landen gekieperd moet worden. Kan best wat minder hoor

    1. Nee b0c, de landbouw miljarden zijn hard nodig om sociaal te kunnen doen , we hebben nogal veel mee-eters snappie?

    2. “er is zoveel dat 80 % over de grens van de ons omringende landen gekieperd moet worden”.
      ———
      Dat ligt in de praktijk wat genuanceerder. We exporteren misschien 80% in financiële waarde maar niet in volume.
      Ter vergelijking: als een land staal importeert in de vorm van balken en platen, en staal exporteert in de vorm van auto’s, zal de staal export in financiële waarde veel groter zijn dan de staal import terwijl die in volume juist kleiner is.
      Goedkope producten zoals graan, waar grote oppervlaktes goedkope grond voor nodig zijn importeren wij. Evenals alle producten waar ons klimaat niet geschikt voor is zoals wijn, druiven, sinaasappels, kiwi’s, koffie, thee, chocola, bananen, citroenen, soja (voor vega producten), enz. Dure producten als merkkaas, kindervoeding, farmaceutische lactose, bloembollen en pootaardappelen exporteren wij.

  4. Waar blijft de reactie van de boerenorganisaties over het niet kunnen aanvragen van derogatie voor gronden in waterwinning gebieden.
    Of is het zoals vroeger het standpunt van de lto was : we offeren een paar boeren binnen de waterwin gebieden op voor de rest . Hebben die er ook geen last mee.
    Beloofd weinig goeds voor de toekomst, als men zo blijft denken in de andere dossiers.

  5. Die boeren blijven dwarsliggers, die nergens om geven en gewoon voor eigen gewin op korte termijn, de boel naar de kloten willen helpen.

    1. Beste bo ,
      Denk svp in het vervolg is een keer na voor je iets zegt .
      Want deze wartaal kunnen we niks mee behalve dat het veel over je zelf zegt .

Beheer
WP Admin