Wiersma van plan om MKZ-maatregelen vrijdag op te heffen
Landbouwminister Femke Wiersma is van plan om vrijdag 24 januari de beperkende maatregelen voor de kalverhouderij in verband met de mond-en-klauwzeerbesmetting in Duitsland op te heffen.
Dat zegt ze tijdens een debat in de Tweede Kamer. Voorwaarde is wel dat alle resultaten van de antigeentesten die momenteel worden gedaan negatief zijn en dat er geen klinische verschijnselen van MKZ zijn. Wiersma verwacht dat alle onderzoeksresultaten van de 3.600 kalveren uiterlijk donderdag 23 januari bekend zullen zijn. Alleen bedrijven waar hertesten nodig zijn omdat er uit een eerdere test een positieve uitslag kwam, blijven geblokkeerd zolang de uitslag van die test niet bekend is.
Bij Elisa-testen, die gebruikt worden om antistoffen tegen virus vast te stellen, komen vaker vals-positieve uitslagen voor. Dat is ook bij het lopende onderzoek het geval. Het aantal positieve uitslagen dat er tot nu toe is, ligt in lijn van het verwachte aantal vals-positieve testuitslagen. Eerder was al duidelijk dat er geen virus was aangetroffen bij dieren die afgelopen weken uit het Duitse Brandenburg waren geïmporteerd.
Kritische vragen over besluit Grüne Woche
De sectormaatregelen van de kalverhouderij, waarmee het niet mogelijk is om kalveren van de melkveehouderij aan te voeren naar vleeskalverbedrijven, lopen ook in ieder geval tot en met donderdag 23 januari.
Wiersma zegt erg geschrokken te zijn van de melding van de MKZ-besmetting bij waterbuffels in het Duitse Hönow. “We zijn er op het ministerie nu een stuk geruster op”, aldus Wiersma. Ze hoopt dat het blijft bij de ene uitbraak.
Wiersma kreeg vanuit de Tweede Kamer kritische vragen op haar besluit om niet naar de Grüne Woche te gaan na de uitbraak. “Was er geen overreactie? Nederland was het enige land dat zo reageerde”, aldus Laura Bromet (GroenLinks-PvdA), die zelf met een kleinere Kamerdelegatie wel naar de beurs afreisde. Veterinair gezien was vrijwel geen risico om de beurs te bezoeken, oordeelde ook de deskundigengroep dierziekten, in een advies.
“Ik heb die beslissing niet lichtzinnig gemaakt. Gezien de situatie in Duitsland, de ontwikkelingen en onzekerheden en de onrust die dat in Nederland veroorzaakte, zag ik mij genoodzaakt in Nederland te blijven, wel wetende dat onze staatssecretaris Jean Rummenie wel vertegenwoordigd is geweest”, aldus Wiersma. De minister wilde in Nederland blijven om in te kunnen grijpen als dat nodig zou zijn. Ze wijst erop dat de MKZ-crisis van 2001 nog vers in het geheugen zit bij boeren, maar ook bij medewerkers van het landbouwministerie. Bovendien was er nog zeer veel onzekerheid op het moment dat ik de beslissing om wel of niet te gaan moest nemen. ‘De situatie is nu, gelukkig, heel anders”.
Volgens Bromet heeft de opstelling van Wiersma door niet te gaan veel kritiek van de Duitse landbouwminister teweeggebracht. Wiersma wijst dit van de hand. “Ik heb zeer nauw contact gehad met de Duitse minister en heb het vertrouwen uitgesproken en zijn begrip gevraagd voor mijn besluit. Hij reageerde zeer begripvol hierop”, aldus Wiersma die zegt dat de relatie met de Duitse landbouwminister goed is.
Vaccins liggen op de plank en zijn lang houdbaar
De bestelde vaccins tegen het MKZ-virus zijn inmiddels binnen. Volgens Wiersma zijn de vaccins lang houdbaar. Dat komt goed uit, nu het er op lijkt dat ze niet nodig zijn. Op verzoek van VVD-Kamerlid Thom van Campen gaat Wiersma bij de Europese landbouwministers wel het debat beginnen over preventieve vaccinatie.
Volgens Van Campen is vaccinatie nu veel meer gemeengoed geworden dan in de tijd dat het non-vaccinatiebeleid werd afgestemd. De regels rondom afzet van producten van gevaccineerde dieren zijn al versoepeld, maar het is afhankelijk van de markt of er ook belangstelling is voor deze producten. Wiersma is bereid om de discussie te starten. “Maar ik weet niet hoe succesvol dit zal zijn. Er is geen enkel risico voor menselijke consumptie van deze producten, maar ik ben benieuwd hoe andere lidstaten erin staan.”
Beschermings- en toezichtsgebied in Duitsland
De Duitse deelstaat Brandenburg heeft de MKZ-vaccinbank ook in werking laten treden. Hiermee kan er snel vaccin tegen MKZ beschikbaar worden gesteld om in geval van verspreiding van het virus snel te kunnen vaccineren. De voorbereidingen voor het beschikbaar maken van het vaccin, wil niet zeggen dat er daadwerkelijk gevaccineerd gaat worden. Dat besluit moet nog genomen worden op het moment dat het virus zich verspreidt. Tot nu toe wijst alles erop dat de MKZ-besmetting alleen op het bedrijf met waterbuffels heeft plaatsgevonden. De standstill vanwege de besmetting werd vrijdag 17 januari opgeheven, maar het beschermings- en toezichtsgebied rondom het bedrijf blijven voorlopig wel van kracht.