Een spuitmachine met camera’s voor plaatsspecifieke toediening van gewasbeschermingsmiddelen. Boeren kunnen hiervoor fiscaal voordeel krijgen via MIA en Vamil, terwijl de grondgebondenheidseis voor deze regelingen ter discussie staat. Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Wiersma in gesprek over eis grondgebondenheid voor MIA en Vamil

De voorwaarde dat alleen volledig grondgebonden melkveebedrijven in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) gaat mogelijk veranderen.

Landbouwminister Femke Wiersma is hierover in gesprek met de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Financiën, evenals met de Stichting Milieukeur.

De eis van volledige grondgebondenheid is opgenomen in de Maatlat Duurzame Veehouderij en komt voort uit de Milieulijst 2023. In antwoord op Kamervragen van André Flach (SGP) laat Wiersma weten dat de Milieulijst voor 2025 inmiddels is aangepast, waardoor de grondgebondenheid nu uitsluitend wordt bepaald op basis van fosfaat. Het vervallen van derogatie heeft hierdoor geen invloed op deze bepaling.

Toekomstige aanpassing van de grondgebondenheidseis?

Wiersma wijst erop dat de eis voor grondgebondenheid binnen de fiscale regelingen MIA en Vamil aansluit bij de beleidswens van haar voorganger, landbouwminister Piet Adema. Het steeds verder aanscherpen van de voorwaarden voor deze regelingen moet ervoor zorgen dat vooral koplopers worden ondersteund. “Ik heb echter mijn bedenkingen bij de wijze waarop deze specifieke randvoorwaarde is vormgegeven. Ik ga in overleg met mijn collega’s van Infrastructuur en Waterstaat en Financiën om te bezien of deze in de Milieulijst 2026 op een andere wijze kan worden ingevuld”, aldus Wiersma.

RVO en de Stichting Milieukeur kregen signalen dat veehouders niet langer in aanmerking komen voor de regeling vanwege de grondgebondenheidseis. SMK noemde dit een ongewenst effect. Wiersma stelt dat grondgebondenheid losstaat van de duurzaamheid van een stal.

Lees de opvallendste wijzigingen in de Milieulijst 2025