Landbouwminister Femke Wiersma heeft besloten het ontwerpbesluit voor twee verplichte keuringen gericht op brandpreventie niet voor te leggen aan de Raad van State. Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

Wiersma gaat keuringsplicht voor brandveiligheid aanpassen

Landbouwminister Femke Wiersma stuurt het ontwerpbesluit voor de invoering van twee verplichte keuringen gericht op brandpreventie niet naar de Raad van State.

Het voorstel voor verplichte elektrakeuring gericht op brandveiligheid van technische installaties op het bedrijf en een brandveiligheidskeuring gericht op het brandveiligheidsmanagement en bewustwording van brandrisico’s, was al door de Tweede Kamer behandeld, maar de minister heeft nu besloten het niet naar de Raad van State te sturen ter beoordeling. Het is de tweede keer dat Wiersma een voorstel dat onder een vorig kabinet al in een vergevorderd stadium was, niet verder in behandeling neemt.

Redenen voor heroverweging

Wiersma noem in haar Kamerbrief twee redenen voor haar besluit: Stichting Milieukeur (SMK), die het keuringsschema voor deze keuring moet opstellen, heeft recent zorgen geuit over de praktische uitvoerbaarheid en effectiviteit van een jaarlijkse brandveiligheidskeuring. SMK adviseert om een alternatieve keuringsfrequentie uit te werken, rekening houdend met de te verwachten effectiviteit, draagvlak en keuringscapaciteit.

Daarnaast was de Autoriteit Toetsing Regeldruk (ATR) kritisch over het voorstel omdat de gevolgen van de regeldruk en de kosten voor veehouders van de regelgeving onvoldoende in beeld was gebracht. Het gaat dan vooral om herstelkosten als bij de keuring blijkt dat iets niet op orde is. Volgens Wiersma zal het voor het overgrote deel van de bedrijven om enkele honderden tot enkele duizenden euro’s gaan, maar bij ernstige gebreken of bij grote zonnestroominstallatie, kan het oplopen tot honderdduizenden euro’s. Dit kan volgens Wiersma een rol spelen bij de uitvoerbaarheid, effectiviteit en proportionaliteit van de regeling.

Proefkeuringen

Wiersma gaat nu eerst proefkeuringen laten uitvoeren, om de huidige staat van de installaties in de veehouderij in beeld te krijgen. Daarnaast gaat SMK verder met het ontwikkelen van een keuringsschema voor de brandveiligheidskeuring. Ook van deze keuring zullen proefkeuringen worden gedaan om de kosten in beeld te brengen.

Het ontwerpbesluit dat al aan de Kamer was voorgelegd zal aan de hand van de uitkomsten worden aangepast. Wiersma wil sowieso het huidige voorstel aanpassen waarmee het via een ministeriële regeling mogelijk wordt om een ondergrens vast te stellen voor de keuringsplicht, gekoppeld aan het aantal gehouden dieren.

De keuringen zijn onderdeel van het maatregelenpakket van de aanpak stalbranden. Om de brandveiligheid verder te verbeteren, wordt onderzocht of het mogelijk is de maximale omvang van een brandcompartiment in nieuwe stallen te verkleinen, tenzij extra brandveiligheidsmaatregelen worden genomen.

Uitbreiding risicomonitor stalbranden in onderzoek

Daarnaast bekijkt Wiersma samen met het Verbod van Verzekeraars of de risicomonitor stalbranden uitgebreid kan worden. Deze risicomonitor geeft inzicht in het aantal stalbranden, het aantal dodelijke slachtoffers en de oorzaak van de brand. Deze is in 40% van de gevallen niet bekend. Uitbreiding van de monitor kan door bijvoorbeeld meer informatie over de oorzaak van de brand, de omvang van de stal en het bouwjaar te registreren. De data dragen bij aan het treffen van gerichtere maatregelen tegen stalbranden.