RundveeOpinie

Welkome steun

Het Zweedse Milko draaide al jaren slecht. Extra hectaresteun is voor haar melkveehouders dan ook zeer welkom. Maar afhankelijk zijn van subsidie is een groot probleem.

De Zweedse zuivelcoöperatie Milko werd in oktober 2011 overgenomen door Arla. Het bedrijf, dat voornamelijk actief is in Midden-Zweden (het gebied boven Stockholm), draaide al jaren slecht. De Milko-melkveehouders waren dan ook blij met de overname. Doordat Milko de laatste jaren zo slecht draaide, en daardoor een lage melkprijs betaalde, stond bij veel melkveehouders de bedrijfsontwikkeling op een laag pitje. Inmiddels heeft de Zweedse overheid daarom besloten de hectaresteun met €50 per hectare te verhogen. Doorsnee bedrijven beschikken vaken over veel meer grond dan een vergelijkbaar bedrijf in West-Europa omdat er van gras vaak maar twee snedes af te halen zijn. Andere gewassen zijn ook niet mogelijk vanwege het korte groeiseizoen.

Minder steun, meer eisen

Op het congres van de European Dairy Farmers (EDF), onlangs in België, kwam ter sprake dat Europese boeren zeker wel moeten rekenen op een stuk minder steun en meer eisen na 2014. Dan kan iedereen op zijn vingers natellen dat de situatie van geen financiële mogelijkheden voor bedrijfsontwikkeling zich in de toekomst weer voordoet en niet alleen in Noord-Zweden. Dat zal niet alleen invloed hebben op de voedselvoorziening, maar onder andere ook op de werkgelegenheid (besteedbaar inkomen), de regionale en nationale economie dus.

Afhankelijkheid van subsidie is probleem

In Brussel is algemeen bekend dat het erg lastig is het landbouwbeleid te veranderen. Vaak ontbreken een einddatum van de subsidie in de vorm zoals die ontstaan is, een grens op de subsidie  en de waarborging van onafhankelijkheid van de subsidie. Vooral afhankelijkheid van de subsidie is nu een groot probleem. Bedrijven (en niet alleen in de agrarische sector) zijn erop ingericht dat subsidies een vast onderdeel van de liquiditeit zijn.  Er is meer te besteden,  er komt meer vraag naar voer en prijzen gaan omhoog. Het lijkt ook goed voor de economische groei van een land, op korte termijn dan. Op lange termijn niet, wordt nu wel bevestigd.

De beste leermethode is van je fouten wordt wel eens gezegd. Wat gaat Brussel doen om de onafhankelijkheid van financiële ondersteuning  in de toekomst te waarborgen? Dit in combinatie met continuïteit van bedrijven en dus voedselproductie, of beter gezegd: de basis van elke economie.

Beheer
WP Admin