Bestrijding van aardappelopslag in suikerbieten met het middel glyfosaat (Roundup) met wat wel de 'bromfiets' wordt genoemd. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Weinig glyfosaat door krap Chinees grondstofaanbod

Wereldwijd is krapte aan (grondstoffen voor) gewasbeschermingsmiddelen. Glyfosaat komt, weliswaar gespreid, komend seizoen voldoende beschikbaar.

Toeleverancier CZAV roept telers op om komend teeltseizoen terughoudend te zijn met de inzet van glyfosaat. Volgens verkoopleider Bram de Visser is weliswaar niet meteen sprake van een tekort, maar het glyfosaataanbod zal dit jaar maar net genoeg zijn om aan de normale vraag te voldoen.

Productie grondstof voor glyfosaat komt weer op gang

“Wat telers normaal in het voorjaar nodig hebben, kunnen we leveren. Later kan besteld worden wat dan nodig is. Gespreid over het jaar zal genoeg glyfosaat beschikbaar zijn. Ieder jaar zeggen we onze telers kritisch te zijn op hoeveel ze spuiten. Dit jaar komt daar dus de reden van het krappe aanbod bij.”

Dat glyfosaat beperkt leverbaar is, is het gevolg van minder grondstofproductie in China. Die treft alle producenten van glyfosaat. Bayer, producent van Roundup, meldt dat de leverancier van een grondstof die nodig is om glyfosaat te produceren, last heeft gehad van een mechanisch defect en dat dat ‘op korte termijn gevolgen kan hebben voor onze productie van de werkzame stof die wordt gebruikt voor de productie van op glyfosaat gebaseerde herbiciden’.

Volgens Bayer ligt de leverancier op schema om de productie te herstellen. “We verwachten dat de impact marginaal zal zijn in termen van onze jaarlijkse glyfosaatproductie.”

Aanbod aan verschillende gewasbeschermingsmiddelen krap

De krapte aan grondstof voor glyfosaat staat niet op zich. Zo staat de beschikbaarheid van het fungicide Fandango op losse schroeven door gebrek aan hulpstof in de formulering. De Visser van CZAV verwacht dat het niet bij deze twee middelen zal blijven. “Er volgen meer, ik weet alleen niet welke. Bayer spreekt van een historisch krap aanbod op de wereldwijde markt voor gewasbeschermingsmiddelen.”


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Wat is nu eigenlijk de grondstof van waaruit glyfosaat wordt gemaakt? Jammer dat dat niet wordt aangegeven in het artikel.
    Typisch dat ook dit weer uit China moet komen ( willen ze ons zo vergiftigen?), geeft toch te denken de afhankelijkheid van het westen van China.

Beheer
WP Admin