Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Nog veel vragen over KringloopWijzer

Onder veehouders en adviseurs zijn zaken van uiteenlopende aard in de KringloopWijzer onduidelijk.

Er zijn nog veel vragen rondom de KringloopWijzer. Dat blijkt uit de hoge deelname, en het grote aantal vragen die werden gesteld aan deskundigen, tijdens het webinar 'Slim voordeel halen uit de KringloopWijzer' van Boerderij.

Zo is nog niet iedere melkveehouder er van op de hoogte dat hij vanuit de zuivel verplicht is om per 1 januari 2016 de KringloopWijzer in te vullen. Voor zoogkoeienhouders en bedrijven met alleen jongvee geldt dat zij denken dat ook zij de KringloopWijzer moeten invullen, terwijl het voor hen juist niet verplicht is. Wel hebben jongveebedrijven de mogelijkheid gebruik te maken van jongvee-BEX.

Gezondheid vee

Veel vragen spitsen zich toe op de gezondheid van het vee en de voermutaties, met name aankoop van ruwvoer. Voor de gezondheid van het vee maken boeren zich vooral zorgen om de verlaging van het fosforgehalte in het (meng)voer. Toch menen de deskundigen dat negen van de tien rantsoenen voldoende fosfor bevatten. Dat betekent ook dat er dus nog ruimte is in die rantsoenen en dat er op fosfor nog veel te winnen valt. Wel wordt de opmerking gemaakt om in elk geval niet te bezuinigen op fosforgehalten in de rantsoenen van droge koeien.

Bekijk het webinar:

Voer

De voeraankopen geven volgens veel veehouders een vertekend beeld van de opbrengsten van de eigen grond. De aankopen zijn in elk geval te berekenen uit de verschillen van voorraad, door het opmeten van de kuilen. Ook daar zit overigens variatie in en er zijn nog onderzoeken gaande om de dichtheid van kuilen beter te kunnen inschatten.

Extensieve veebedrijven en grasbedrijven zien weinig toegevoegde waarde in de KringloopWijzer. Toch menen de deskundigen dat ook zij actief met de KringloopWijzer aan de slag moeten. Als zij kunnen aantonen dat ze een hoge opbrengst realiseren en dus ook meer fosfaat onttrekken, kunnen zij op basis van driejarig gemiddelde een ruimere plaatsingsruimte toebedeeld krijgen. Ook hier is opmeten van de kuilen de sleutel.

Invullen

Al laatste zijn er nog veel vragen rondom invullen en koppelen van data. ZuivelNL is bezig met het aanpassen van de centrale database KringloopWijzer, zodat bekende data automatisch worden ingelezen.

Het deskundigenpanel bestond uit Dirk Bruins (LTO Melkveehouderij en ZuivelNL), Barend Meerkerk (PPP Agro-advies), Johan Temmink (ForFarmers) en Arnold Froklage (Agrifirm Exlan).

Laatste reacties

 • alco1

  Nogmaals. Grondonderzoeken moeten in KLW.
  Dan pas worden grote missers buitengesloten.

 • HJ O R

  Tot nog toe is het een flop, zowel technisch als juridisch.

 • lammetje

  grondonderzoeken en bodemleven meenemen, deze kringloopwijzer is zo fraudegevoelig en alleen maar gunstig voor intensieve bedrijven. kunnen ze de bodem nog verder verneuken. t is net als met de luchtwassers bij varkens, lucht word schoner dus meer varkens dus meer mest.
  gewoon 2,5 koe per ha en alle andere regels als fostaatref en derogatie aan de kant.

 • 344412

  Lammetje je kletst, ik ben intensief, maak gebruik van BEX en kringloopwijzer maar mag ook maar 50 m3 mest per ha thuis houden, rest moet voor veel geld weg. Als je zou knoeien komt dat een jaar later als een boemerang terug. Het systeem is meer dan waterdicht.

 • alco1

  344412
  Er bij boeren die jarenlang over bemest hebben en die door uitstekende resultaten zeer lage PAL waardes hebben.
  Kortom. Voor een goede bemesting moeten PAL waardes mee in de kringloop.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.