RundveeAchtergrond

Watertandend lekker

Ja, we hebben hier brood en banket. Een Duitser bakt en bezorgt het.

Een tijdje gelegen schreef ik dat iemand ons vroeg of we hier wel kaas op ons brood hebben. Vorige week vroeg iemand anders, die niet weet dat we zelf een broodmachientje hebben, of wij hier brood eten. Ik vindt dat best een goede vraag, zeker als je beseft hoeveel onwetendheid er over dit deel van de wereld bestaat. De gemiddelde Nederlander en Zuid-Afrikaan weten volgens mij maar bar weinig over de levens en culturen in andere delen van de wereld.

Rolf Wagner, een van de lokale Duitse bakkers, heeft zich hier 30 jaar geleden gevestigd. De stress van het hebben van een grote bakkerij, banketbakkerij en koffiewinkel in Emmerich am Rhein werden hem te veel. Hij wilde weer gewoon kunnen doen waarvan hij geniet: persoonlijk betrokken zijn bij het product dat hij maakt. Deze vriendelijke man wordt bemind door de kolonie. Door de kwaliteit van zijn baksels is hij ook een bekende figuur.

Drie keer per week doet hij zijn ronde met zijn witte afleveringswagen, hij bezorgt huis aan huis. Hij bakt en verkoopt 12 verschillende soorten brood. Het Dreikornbrot, Zwiebelbrot en Roggenbroot zijn het meest gewild, naast natuurlijk zijn stokbrood. Degenen die het kunnen weten, zeggen dat ze zelfs beter smaken dan de Franse stokbroden. Voor de zoetekauw heeft hij ook verschillende heerlijkheden in de aanbieding, zoals Kirschtaschen, Äpfeltaschen, Rumkugeln, Mandelschnitten, Mohnstrudel en Puddingbrezel. Watertandend lekker en altijd vers.

Naast Rolf hebben de Bockbakkerij van Asunción en de Bielerbakkerij ook nog een deel van de markt. Daarnaast zijn er nog enkele inheemse bakkerijen die hun producten bij iedere supermarkt en elke huiswinkel verkopen. Wij zijn gelukkig met Rolf, we hebben brood en zoetigheden.

Hasta la proxima

Foto’s: Danie Coetzee

Beheer
WP Admin