Ondergelopen weilanden bij Dieverbrug. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Watersysteem loopt over, weilanden onder water

Door de vele regen ontstaat hier en daar wateroverlast. Het watersysteem zit vol, melden de waterschappen.

De bodem is verzadigd, alle opvangcapaciteit in de boezems is benut en de afwatering naar zee is bemoeilijkt door hoog water en harde wind. De watergangen kunnen al het water niet verwerken. Gemalen werken op volle capaciteit.

Peilen langzaam weer normaal

Overlast is er vooral in het Noorden. Zo zijn er problemen bij de Drentse Hoofdvaart en langs de Overijsselse Vecht. Waterschap Noorderzijlvest in Groningen heeft maandag 21 februari voor het eerst de waterberging De Dijken-Bakkerom bij Leek onder water gezet. Door het water dat deze nieuwe waterberging opvangt, zakt het waterpeil in het hele werkgebied met ongeveer 4 centimeter. Dit is een polder van 200 hectare die afgelopen jaren een nieuwe bestemming heeft gekregen als natuur- en wateropvangegbied. Na dinsdag worden de peilen langzaam weer normaal, verwacht het schap. Ook waterberging De Onlanden in Drenthe is in gebruik.

Eendragtspolder

In de buurt van Rotterdam is de Eendragtspolder onder water gezet. Het is de grootste waterberging van Zuid-Holland en goed voor 4 miljoen kuub water. Het is geen landbouwgebied meer, maar in gebruik voor recreatie en in 2011 ingericht als waterbergingsgebied. In de rivier de Rotte kan het water niet meer weg komen, onder meer omdat verderop het water opgestuwd is door harde wind.

Reacties

  1. Ik had van Boerderij wel iets meer foto’s en een reportage verwacht… Dit artikel van het ANP stond vanmorgen al op internet….

Beheer
WP Admin