Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Waterschap vergoedt regenschade boeren

Waterschap De Dommel gaat een deel van de regenschade van Brabantse boeren vergoeden. De regenschade ontstond vorig jaar juni door extreme regenbuien en wateroverlast. Het waterschap ontving 323 schadeclaims van gedupeerde inwoners.

Vooral boeren hadden schade aan hun gewassen en percelen. Na nader onderzoek leidt dat nu voor 41 gevallen tot een gedeeltelijke vergoeding. De toegekende vergoedingen lopen uiteen van 2,5% tot 50% van de geclaimde schade.

Het hele proces kostte veel tijd. Het waterschap heeft ruim 300 huisbezoeken afgelegd en per gedupeerde een rapport opgesteld. Alle dossiers zijn ter beoordeling naar WA-verzekeraar Centraal Beheer gegaan. In juli 2017 werd bekendgemaakt dat het grootste deel van de claims werd afgewezen. In 50 dossiers was het Waterschap wel iets te verwijten.

Klimaatbestendiger systeem

Voor de overige 50 dossiers is voor drie gevallen duidelijk dat de schade niet te wijten valt aan het Waterschap en voor zes gevallen kan nog geen conclusie worden getrokken. Dit komt doordat de schade-indieners hun schade nog verder inzichtelijk moeten maken.

Het bestuur van Waterschap De Dommel zegt de problematiek door het wateroverlast zeer serieus te nemen. In april besloot het bestuur de komende jaren € 10 tot € 15 miljoen extra te investeren in een watersysteem dat klimaatbestendiger is.

Beheer
WP Admin