Premium
Foto: Bert Jansen AkkerbouwColumn

‘Waterprobleem is niet alleen voor Zuid-Europa’

Reacties

  1. Maak je niet zo druk Rinus.
    “DSM pompt in Delft elk jaar met 40 pompen meer dan 10 miljard liter grondwater van een diepte tussen de 20 en 40 meter op. Ter illustratie, dat zijn 72 eengezinswoningen tot aan de schoorsteen gevuld met water, elke dag. Het grondwater wordt onder andere gebruikt als koelwater voor machines in de Delftse fabrieken. Het grondwater wordt na gebruik via een tien kilometer lange leiding in de Noordzee geloosd. Tot de dag van vandaag gebeurt dit nog steeds.”

    “Twee bestaande datacenters in de gemeente Hollands Kroon zouden naar schatting van ambtenaren 525 kuub drinkwater per uur verbruiken. Per jaar zou het gaan om 4,6 miljoen kuub. Ter vergelijking, dat staat volgens het Nibud gelijk aan ruim 28.000 vierpersoons huishoudens.

    De gemeente wil vergunningen verlenen voor nog vijf nieuwe datacenters, waardoor de behoefte aan koelwater met zo’n 10 miljoen kuub per jaar zou oplopen. Uit een online webinar van de provincie Noord Holland blijkt dat er “tijdens extreme weersomstandigheden een zoetwatertekort kan optreden”.

    Zo lang dit allemaal nog kan zal er ook nog wel genoeg water beschikbaar blijven voor de andere primaire behoefte van de mens, voedsel, toch?

Beheer
WP Admin