Gehoornde koeien in 1975, herkauwend in een perceel waar naast gras ook boterbloemen en andere kruiden en onkruiden staan. Dat werd vroeger niet gezien als goed graslandbeheer. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Wat een slecht grasland was dat in 1975

Vroeger moest grasland uit gras bestaan. Al die boterbloemen waren uit den boze.

Deze foto is genomen in mei 1975. Gehoornde koeien liggen te herkauwen in een wei vol boterbloemen, distels en andere (on)kruiden. De foto stond destijds bij een verhaal over hoe het niet moet. Een goede grasmat moest gras bevatten, geen boterbloemen. De bloemetjes mochten dan voor een vrolijke gele noot zorgen, boterbloemen zijn wel giftig, zo luide het waarschuwende commentaar. Dat de hele wei er vol mee staat, duidde er echter op dat koeien ze niet graag vraten. Giftige planten smaken immers vaak bitter. Overigens moesten ze er wel een heleboel van vreten om klachten te ontwikkelen.

Grasland moest uit gras bestaan

Gedroogd in hooi, werden de giftige stoffen weliswaar afgebroken, maar de boodschap in 1975 was en bleef: grasland moest uit gras bestaan. Wie toch een gele zee van boterbloemen kreeg, werd aangeraden om de zuurgraad van de bodem op te krikken met een regelmatige bekalking.

Anno nu zijn de inzichten veranderd. Een paar boterbloemen zijn niet meer per definitie een teken van slecht weidemanagement. Ook pinksterbloemen, weegbree en allerlei grassen als kamgras, zwenkgras plus klavers, horen er weer helemaal bij. Kruidenrijk grasland is in opkomst. Boeren die ermee werken, zijn enthousiast. De weiden blijven bij droogte langer groen omdat kruiden anders, veelal dieper, wortelen. De bodemgezondheid verbetert en er is een positief effect op de diergezondheid. En de koeien? Die zijn gek op de nieuwe smaken. Ondanks een bittere boterbloem zo af en toe.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Reacties

  1. De burger vervuilt en daarom moet de boer dat compenseren. Boerderij doet daaraan mee. Als die kruiden zo goed zijn dan hadden alle boeren die kruiden al lang in het geasland staan. Burgers die graag kruiden zien staan moeten zelf maar kruiden zaaien in hun tuintje. In plaats van het geheel in het hard leggen.

  2. het boeren was in 1975 zo gek nog niet.
    ook al stonden er soms wat boterbloemen en weegbree?, vrijwel niet.
    het was allemaal niet perse beter, maar wel stukken gemakkelijker dan die opgejaagde en veelal zwaar gefinancierde en over-regelde zooi van nu.
    En daardoor veeeel minder stress en veeel aantrekkelijker dan nu.
    Als de melkproductie tegenviel? nou dan niks, dan deden we het daar gewoon mee.
    Moet je nu eens mee komen. Opgefokte ellende!

  3. Eerste jaar heb je een kruidenmengsel, het tweede jaar alleen nog maar weegbree….
    En dan nog niet over de opbrengst gesproken….
    We laten nog gek maken door natuurclubs en ander soort gekken.
    En wat in 1975 gold is nu nog steeds.!

    1. Heb het al 5 jaar, moet op sommige plekken goed zoeken naar de weegbree, weegbree houd van verdichte zode, daarom staan de bermen er ook vol mee.. maar de klavers staan er wel voldoende. Ja de cichorei verdwijnt het eerst.

Beheer
WP Admin