AlgemeenNieuws

Wanbetaling grootste bedreiging voor winst

Amsterdam – Bijna een op de drie Nederlandse ondernemers denkt dat het niet kunnen innen van openstaande facturen dit jaar de grootste bedreiging is voor de winstgevendheid van hun bedrijf. Hiermee zit Nederland boven het gemiddelde in West-Europa, dat onder de 30 procent blijft.

Gemiddeld 55 procent van onbetaalde facturen blijkt oninbaar als deze niet binnen negentig dagen zijn betaald. Dit blijkt uit de Betalingsbarometer, het onderzoek naar het betaalgedrag van het Europese bedrijfsleven.

Atradius, Nederlands grootste kredietverzekeraar, onderzoekt jaarlijks het het betaalgedrag. Deze keer deden bijna drieduizend bedrijven in veertien West-Europese landen hieraan mee. Atradius ziet dat door deze ontwikkeling er een steeds sterkere focus komt te liggen op kredietmanagement. Ruim driekwart van de Nederlandse bedrijven zegt dat zij maatregelen treffen om het risico op wanbetaling te beperken, aldus de kredietverzekeraar.

Volgens de onderzoekers wordt in Nederland een kleine 33 procent van de facturen daadwerkelijk te laat betaald. In de veertien onderzochte West-Europese landen ligt dit percentage gemiddeld aanzienlijk hoger met bijna 38 procent.

Bedrijven in Turkije, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Italië worden het meest geplaagd door wanbetalers. Ondernemers in Denemarken, Zweden en Oostenrijk hebben hier het minst last van. Ook het bedrijfsleven in Griekenland heeft het innen van facturen volgens de onderzoekers ‘verrassend goed’ onder controle.

Geldgebrek is de belangrijkste oorzaak voor de wanbetalingen van afnemers. Volgens Atradius is het aantal ondernemers in de eurozone dat zijn rekeningen niet meer kan betalen verdubbeld vergeleken met voor de crisis in 2008.

Beheer
WP Admin