Foto: Jan Willem Schouten AlgemeenNieuws

Wakker Dier wil meer aandacht voor geitenlammeren

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier wil maatregelen om het leven van geitenlammeren te verbeteren.

Daarvoor pleit de organisatie bij de sector en de politiek, naar aanleiding van sterftecijfers in de geitensector. Het uitvalspercentage onder dieren in de eerste veertien dagen na de geboorte is 20%, aldus Wakker Dier, die cijfers over geboorte en sterfte in de geitensector opvroeg bij RVO.

LTO: rekenwerk ‘onwaarschijnlijk’

Jos Tolboom, voorzitter vakgroep Geitenhouderij van LTO Nederland, noemt het rekenwerk van Wakker Dier ‘onwaarschijnlijk’. “Er worden verschillende datasets aan elkaar geknoopt, gecombineerd met een uitspraak van de WUR en een eigen interpretatie van cijfers. Dit leidt nooit tot betrouwbare conclusies”, reageert Tolboom. Hij wijst daarbij ook op ketenafspraken dat bedrijven in een verbetertraject terechtkomen bij een sterftepercentage van meer dan 12%.

Registratieplicht aangescherpt

Eind 2020 scherpte toenmalig landbouwminister Carola Schouten de registratieplicht voor geboorte en sterfte van geiten aan. Wakker Dier zag naar eigen zeggen de geboorte- en sterftecijfers over de periode van 1 januari tot en met 31 oktober vorig jaar. Zowel dieren die in de laatste week van de dracht dood werden geboren als dieren die binnen veertien dagen stierven, telt Wakker Dier mee.

Oorzaken sterftecijfers

Er is geen onderzoek gedaan naar de oorzaken van deze sterftecijfers, maar Wakker Dier wijdt het aan ‘gebrekkige biestverstrekking, onderkoeling en ondervoeding’. “Ook de hoge melkproductie van de moedergeiten lijkt bij te dragen aan de hogere sterfte van lammetjes”, denkt de dierenrechtenorganisatie.

LTO Nederland benadrukt dat de geitensector ‘al jaren werkt aan transparantie’ op dit onderwerp, maar vindt dat de berichtgeving van Wakker Dier niet helpt hierbij. LTO wacht liever een Kamerbrief van het ministerie van landbouw af, waar een analyse van de geboorte- en sterftecijfers in moet komen te staan.

Beheer
WP Admin