Brits varkensbedrijf. <br /><em>Foto: Henk Riswick</em> AlgemeenNieuws

‘Waarom Nederlands rapport voor Engelse boeren?’

‘Moeten Nederlanders Engelsen vertellen hoe ze moeten boeren in de heuvels?’ Een door het LEI voor de Britse boerenbond geschreven rapport is tegen het zere been van een Brits Europarlementslid.

‘De National Farmers Union roept steeds dat we Britse producten van Britse boeren en tuinders moeten kopen. Waarom laat diezelfde boerenbond dan een rapport over de gevolgen van Brexit schrijven door een instelling in Nederland en niet door Britse onderzoekers?’

Die vraag wordt opgeroepen door Stuart Agnew, lid van het Europees Parlement en agrarisch woordvoerder voor de anti-EU-partij UKIP. ”Moeten we ons nu echt door een groepje Nederlanders laten vertellen hoe we moeten boeren in de heuvels?” aldus Agnew tegenover Farmers Weekly, het Britse zusterblad van Boerderij.

Rapport LEI voor het geval van een Brexit

Agnew duidt op het rapport dat LEI Wageningen Universiteit in opdracht van de NFU heeft geschreven over de mogelijke scenario’s voor Britse boeren als Groot-Brittannië uit de EU zou treden. De voornaamste conclusie is dat die boeren slechter af zijn, tenzij Groot-Brittannie de huidige landbouwsteun op hetzelfde niveau zou houden.

Reading University ‘had Wagenings onderzoek ook kunnen doen’

De critici van het Nederlandse rapport wijzen erop dat Wageningen weliswaar in de QS World University Ranking als beste in de wereld op landbouwgebied bekend staat, maar dat bijvoorbeeld Reading University op plaats 12 verschijnt. Die universiteit heeft ook verklaard dat het de studie best uit had kunnen voeren. ”We doen dat soort onderzoek al 40 jaar. Onze wetenschappers geven advies en ondersteuning aan de VN, regeringen, bedrijven en anderen,” aldus de deken van Reading University Richard Ellis. ”Het onderzoek van Wageningen is welkom, maar wij hebben daar ook de kennis en kunde voor in huis.” Agnew concludeert daarop: ”De NFU moet niet alleen de Britse boeren steunen, maar ook de onderzoekers in eigen land.”

Britse Boerenbond verdedigt inschakelen Wageningen

Hoofd economische zaken Gail Soutar van de NFU verdedigt het inschakelen van Wageningen: ”Dat is gebeurd op basis van hun expertise op dit gebied. Zij waren in staat het juiste niveau aan detaillering te bieden wat betreft handelsstromen en veranderingen in het boereninkomen. Ze hebben al verschillende studies gedaan naar de gevolgen van landbouwbeleid op EU-niveau en daardoor toegang tot de vereiste economische tools.”

Beheer
WP Admin