Foto: Canva BoerenlevenOpinie

‘Waarom begrijpt die man me nou niet?’

Vader en zoon waren vroeger onafscheidelijk maar sinds zoon een eigen mening heeft, botst het.

Aan de keukentafel wordt alleen nog gesproken over het werk. De contacten tussen vader en zoon zijn zakelijk. Als er al emoties zijn, dan komen ze in de vorm van verwijten of ruzies. Dit gaat de laatste tijd zo. Zij vangt de frustraties van manlief en zoon op. Bij haar spuien ze hun grieven over de ander. Zij zit er tussenin en kan geen kant op.

Uiteindelijk besluit ze dat het niet meer langer gaat zo. Er moet iets gebeuren anders loopt het verkeerd af. De bedrijfsovername zit eraan te komen en daar komen ze niet goed uit als sfeer en verstandhouding niet gaan veranderen.

Toekomst

Met samengeknepen vuisten zit zoon aan tafel. Als hij over zijn vader praat, kan hij eigenlijk alleen maar boos zijn. Waarom begrijpt die man hem nou niet? Waarom moet het altijd op zijn manier gaan en is er geen ruimte voor verandering? Snapt hij dan niet dat het bedrijf op deze manier niet de toekomst in kan? Vroeger toen hij nog een jochie was, keek hij op tegen z’n vader. Zo wilde hij worden. Ze waren onafscheidelijk. Maar sinds hij een eigen mening heeft, gaat het alleen maar slechter tussen beide mannen.

Een hele kunst om als gezin met elkaar in verbinding te blijven

Tegenslagen

Pa zit ongemakkelijk tegenover me. Hij vertelt hoe verschrikkelijk hard hij heeft gewerkt om het bedrijf op te bouwen tot wat het nu is. Er zijn de nodige tegenslagen geweest, maar hij is er altijd weer bovenop gekomen. Hij is zuinig geweest en heeft goed op z’n spullen gepast. Hij zag van jongs af aan dat zijn zoon boer was. Daar was hij blij mee. Maar de laatste jaren twijfelt hij steeds meer aan de instelling van de jongeman. Hij werkt en wil alles zo anders dan dat hij zelf gewend is.

Het kan nog een hele kunst zijn om als gezin met elkaar in verbinding te blijven. Zeker als de kijkwijze op het werk en de bedrijfsontwikkeling verschilt of als karakters botsen. Ieder kijkt door zijn of haar bril naar een bepaalde situatie. En als je niet geleerd hebt of bereid bent om je eigen kijkwijze (even) lost te laten en eens in de schoenen van een ander te gaan staan, zijn confrontaties en conflicten haast onvermijdelijk.

Succesvol samenwerken

Begrip opbrengen voor de ander en bereid zijn om te luisteren naar elkaar zijn essentiële zaken om een samenwerking succesvol te laten zijn. Het helpt als je samen voor een doel kunt gaan met je bedrijf. In de praktijk zie ik op veel bedrijven eilandjes ontstaan. De betrokken personen zijn de verbinding met elkaar kwijtgeraakt en trekken zich terug, overgeleverd aan de nukken van de ander. Dat is geen goed uitgangspunt om er samen iets van te maken.

Investeren in de toekomst van jezelf en je bedrijf betekent eerst investeren in elkaar. Daar zou je prioriteit moeten liggen. Doe je dat goed, dan volgt de rest vanzelf. Het zal jezelf en veel partners, moeders, of familieleden de nodige rust geven. Wel zo prettig in deze turbulente tijd.

Lees ook: ‘Negatieve familietradities’

Beheer
WP Admin