Hans van Baalen. Foto: ANP AlgemeenNieuws

VVD: hogere importheffing vlees bij lager dierwelzijn

De VVD wil dat importheffingen worden verhoogd, als in de handelsbesprekingen tussen de VS en de EU erin resulteren dat Amerikaans vlees met lagere dierenwelzijnsstandaarden de Europese markt op mag.

Dat stelt Europarlementariër Hans van Baalen, fractieleider van de VVD en leider van de liberale fractie in het Europees parlement op de website Follow the Money. “Onze varkensindustrie zal per saldo geen financieel nadeel ondervinden. Daar staan wij voor”, aldus Van Baalen.

Van Dongen: opmerkelijke opmerkingen

Lobbyist van de vleesindustrie Frans van Dongen noemt de opmerkingen van Van Baalen hoogst opmerkelijk. Hij stelt dat de TTIP-onderhandelingen het juist niet mogelijk maken om heffingen te gaan verhogen. “Het enige wat de Europese Unie kan, is zeggen dat als de Amerikanen niet aan onze dierenwelzijnseisen voldoen – en daar zúllen ze niet aan voldoen – wij minder tegemoet komen aan hun wens voor meer markttoegang. Dat is allemaal  onderdeel van de onderhandelingen”, aldus Van Dongen, die eraan toevoegt dat hij de VVD hierop scherp scherp zal houden.

Dierenwelzijnsstandaarden ‘wisselgeld’ bij TTIP

Follow the Money concludeert dat dierenwelzijnsstandaarden uiteindelijk in de handelsbesprekingen met de VS zullen fungeren als wisselgeld.

Beheer
WP Admin