AlgemeenNieuws

VVD en PvdA winnen in peilingen

Den Haag – Flinke virtuele verschuivingen in het aantal zetels van de politieke partijen, anderhalve week voor de Provinciale Statenverkiezingen. De VVD stijgt vier zetels, de PvdA twee en 50Plus één. PVV en D66 dalen juist twee zetels. CDA, SP en GroenLinks verliezen één zetel. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Met de verschuiving zou de VVD nu 21 zetels in de Tweede Kamer hebben en de PvdA 15. Ondanks de daling, blijven de PVV, D66 en CDA de grootste partijen in deze peiling; met respectievelijk 26, 23 en 22 zetels.

De winst van de VVD heeft volgens De Hond waarschijnlijk deels te maken met de stelling van premier Mark Rutte bij het tv-debat bij RTL dat hij liever heeft dat jihadisten sneuvelen in hun strijd dan dat ze naar Nederland terugkomen. Vrijwel alle VVD- en PVV-kiezers staat daar achter. Zelfs onder D66-kiezers was 39 procent het met hem eens, zo blijkt uit de zondag gepubliceerde peiling.

De afgelopen drie maanden waren er weinig verschuivingen in de peilingen. Over tien dagen zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen.

Beheer
WP Admin