Foto: Jan Willem Schouten RundveeNieuws

VS dreigt vleeshandelsakkoord op te zeggen

De Verenigde Staten dreigen het handelsakkoord over de export van rundvlees naar de Europese Unie op te zeggen.

Dit blijkt uit een notitie van het Office of the United States Trade Representative. Reden hiervoor is dat het quotum voor hormoonvrij rundvlees, dat Europa voor de VS heeft opgesteld, inmiddels voor een groot deel wordt ingevuld door Australië en Uruguay. Doordat deze landen rundvlees goedkoper aanbieden, kunnen Amerikaanse rundvleesproducenten minder naar de EU uitvoeren. Met het eenzijdig opzeggen van het akkoord dreigt de VS de strafheffing op vleesimporten uit de EU weer in te voeren.

‘100% invoerheffing op vlees’

Als dat gebeurt moet er volgens Frans van Dongen, lobbyist van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), weer 100% invoerheffing op vlees worden betaald. Dit treft de Nederlandse vleeskalversector en de Ierse rundvleessector direct.

De Amerikaanse overheid schrijft nu een publieke consultatie uit, waarbij burgers en bedrijven kunnen aangeven welke producten zij op de lijst voor strafheffing willen hebben. Ook wordt een expertpanel geconsulteerd. Gezien deze procedure, verwacht Van Dongen dat een eventuele maatregel over twee tot drie maanden wordt ingevoerd.

“Dat dit gebeurt is uiterst vervelend. De export van kalfsvlees loopt net lekker, en ook Ierland heeft zijn rundvleesexport goed op gang gezet. Vanuit de COV hebben we de Europese Commissie hier al eerder voor gewaarschuwd. Het is jammer dat de commissie niet eerder heeft gereageerd. Als de VS dit echt doorzet, worden we in alle onderhandelingen weer terug in de tijd gezet”, legt Van Dongen uit.

‘Amerikaanse dreigement is serieus probleem’

Van Dongen waarschuwt de Commissie dat dit Amerikaanse dreigement een serieus probleem is. De Amerikaanse overheid zal naar verwachting de EU onder druk zetten. Hun dreigement terugnemen kunnen ze niet zonder gezichtsverlies te lijden bij hun eigen vleessector.

Beheer
WP Admin