Partner
De Rassenlijst 2024 is vrijwel gelijk aan de Rassenlijst 2023. - Foto: KWS AkkerbouwPartner

Vroegbestelling bietenzaad belangrijk vanwege beperkte beschikbaarheid

De vroegbestelling van bietenzaad voor 2024 is dit keer nóg belangrijker dan andere jaren. Als gevolg van overstromingen in het belangrijkste gebied voor vermeerdering van bietenzaad is er van sommige rassen minder zaad beschikbaar. Bestel vroeg om zeker te zijn van het ras dat u wilt zaaien. Bovendien profiteert u dan van vroegboekkorting.

Hevige regenval en overstromingen teisterden dit voorjaar de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna. Juist in die vruchtbare streek vermeerderen alle zaadleveranciers hun meeste bietenzaad. Als gevolg van het noodweer is er van diverse rassen maar beperkt zaad beschikbaar voor teeltjaar 2024. Alle reden dus om gebruik te maken van de vroegbestelling van bietenzaad.

Daar komt bij dat de Rassenlijst 2024 vrijwel gelijk zal zijn aan de Rassenlijst 2023. Het loont dus niet om te wachten op betere rassen. Er komen alleen enkele nieuwkomers bij met iets betere eigenschappen in specifieke segmenten zoals CONVISO® SMART, CR+ en resistentie tegen M. chitwoodi. Daarnaast komen nog enkele rassen beperkt beschikbaar die twee jaar zijn onderzocht.

Bietencysteaaltje

Op ongeveer de helft van het Nederlandse bietenareaal groeien bieten die resistent zijn tegen het bietencysteaaltje. In dit segment komen waarschijnlijk geen nieuwe rassen op de Rassenlijst 2024. Tessilia KWS is verreweg het grootste ras in dit segment. In 2023 zaaiden Nederlandse telers dit op ruwweg de helft van hun aaltjespercelen. Tessilia KWS scoort als beste op financiële opbrengst en suikergehalte en heeft zich de afgelopen jaren duidelijk bewezen in de praktijk. Op de tweede plek van meest gezaaide rassen in dit segment komt Leontina KWS. Dit ras heeft tevens een aanvullende resistentie tegen rhizomanie. Daarom zaaien vooral telers in Flevoland en Zeeland dit ras.

Rhizoctonia

Ongeveer 40% van het bietenareaal bestaat uit rassen die resistent zijn tegen rhizoctonia. Ook in dit segment komt er geen nieuw ras bij. Het is steeds belangrijker dat rassen sterk zijn op bladgezondheid. Het CR+ ras Reforma KWS scoort met een 9 het hoogst van alle rassen op bladgezondheid cercospora. Vaak is een 8 voldoende, maar bij hoge druk is het advies om Reforma KWS te zaaien. Het loof daarvan blijft ook bij hoge druk groen tot het eind. Het is wel belangrijk om de bespuitingen met fungiciden uit te voeren zoals die worden voorgeschreven door het IRS. Reforma KWS heeft bovendien met 102 de hoogste financiële opbrengst in dit segment, even hoog als het meest gezaaide ras: Annemartha KWS.

→ Bekijk het Rassenoverzicht vroegbestelling 2024

Ook Edonia KWS, met resistenties tegen rhizoctonia en bietencysteaaltjes, scoort een 102 voor financiële opbrengst. In het drievoudige segment maakt Fadela KWS kans om met betere cijfers te worden opgenomen. Voor percelen zonder bietencysteaaltjes en rhizoctonia is er een ruime keus uit de standaardrassen. Mertha KWS heeft bijvoorbeeld met 104 de hoogste suikeropbrengst.

Conviso

Het totale areaal CONVISO® SMART rassen groeide in 2023 naar zo’n 5.000 hectare. Momenteel bieden meerdere kwekers deze bijzondere rassen aan, waarin met het breedwerkende herbicide CONVISO® ONE gespoten kan worden. Dankzij de effectiviteit van CONVISO® ONE zijn slechts twee bespuitingen tegen onkruid nodig. Dat spaart geld en tijd. De rassen worden specifiek aanbevolen voor percelen met moeilijk te bestrijden onkruiden of met veel onkruidbieten. Steeds meer telers kiezen voor het gemak van deze combinatie.

Wel wordt aanbevolen om alle maatregelen in acht te nemen om resistentie te voorkomen. Maar de groei van het areaal hangt af van de hoeveelheid die Cosun toelaat. Wilt u in 2024 een CONVISO® SMART ras zaaien? Bestel het dan bij de vroegbestelling. Er zal een beperkt aantal units Smart Liesa KWS beschikbaar zijn en naar verwachting zullen die snel zijn uitverkocht. BCA ras, Smart Imma KWS is geschikt voor percelen zonder rhizoctonia en is met 1.000 eenheden beperkt beschikbaar. Bestel vroeg om zeker te zijn van de beschikbaarheid van het ras.

Ga naar het Cosun bestelportaal

Weten welke rassen het beste bij uw regionale omstandigheden passen? Neem dan contact op met uw regionale KWS-adviseur.

Beheer
WP Admin