PluimveeNieuws

Vriendelijkste Ei bij Plus-supermarkt

Veulen – Pluimveehouder David Janssen van zorgboerderij de Haam produceert het Vriendelijkste Ei van Nederland. Voor zijn productiewijze kreeg Janssen maandagmorgen het certificaat voor drie sterren van het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming uitgereikt door directeur Frank Dales.

Die noemde de eieren van Janssen nog mooier dan Rondeel-eieren, net als die van Janssen geen biologische eieren, maar wel met het maximale aantal sterren, evenveel als biologische.

Milieudefensie noemt Janssens eieren de eerste  ʼoerwoud-vrije’ eieren, omdat het voer van zijn kippen geen soja bevat, zodat in Zuid-Amerika geen oerwoud hoeft te worden gekapt. De soja is vervangen door in Europa geproduceerde grondstoffen.

StreekSelecties levert de eieren aan Plus Supermarkten als vernieuwd Gijs-ei.

Huisvesting aangepast op natuurlijke behoefte kip

De eieren van Janssens zorgboerderij De Haam worden al anderhalf jaar onder de productnaam Gijs verkocht bij Plus Supermarkten. Gijs is een merknaam voor streekproducten. Janssen heeft sindsdien de productiewijze verder verduurzaamd. In overleg met de Dierenbescherming heeft hij de huisvesting nog meer aangepast op de natuurlijke behoeften van de kip. De dieren hebben vrije uitloop, maar ook een grote overdekte uitloop, lichtdoorlatend en aangekleed met bomen en speeltjes, waardoor de dieren ook binnen natuurlijk leven. Het gedrag van de kippen bij Janssen wordt bestudeerd door Wageningen UR en het Louis Bolk Instituut.

Lokaal geteelde grondstoffen voor voer

Janssen besteed behalve aan dierenwelzijn ook aandacht aan het milieu, in het bijzonder via het pluimveevoer. Dat bevat alleen lokaal geteelde grondstoffen uit Europa. Binnenkort komt een groot gedeelte zelfs uit Nederland. Er is dus geen soja uit Zuid-Amerika voor nodig; die is door voerleverancier Isidorus vervangen door onder meer raapzaad. Vanwege het soja-vrije voer ondersteunt Milieudefensie de introductie van dit speciale vrije-uitloopei. Het is het eerste zogenaamde ‘oerwoudvrije product’ in een serie van tien pilotprojecten, in het kader van de campagne ‘Op weg naar 100% lokaal veevoer’ van Milieudefensie.

Best scorende ei Questionmark

De organisatie Questionmark, die zich inzet voor eerlijke en gezonde producten in de supermarkten, heeft dit Gijs-ei beoordeeld met een 8,5, waarmee het het best scorende ei is in de database van Questionmark.

Naast de Dierenbescherming en Milieudefensie waren ook StreekSelecties en het Pluimhuis betrokken bij de ontwikkeling van het Vriendelijkste Ei van Nederland.

Zorgboerderij De Haam biedt een dagbesteding aan ouderen met een beperking. Zij helpen onder meer mee bij het rapen en verpakken van de eieren.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • NOP 2.0 scharreleieren
  • NOP 2.0 richtprijs kooi-eieren
  • Totaaloverzicht
  • Beheer
    WP Admin