AlgemeenNieuws

VP Systems werft contracten mestverwerking

America – VP Systems bouwt aan een nieuw mestverwerkingsinstallatie in Noord-Limburg en werft veehouders voor dit project. VP Systems hoopt eind februari klaar te zijn met de bouw van de nieuwe installatie.

Agro America gaat 100.000 ton mest per jaar verwerken. Eigenaar Theo Willems is druk bezig met het werven van varkens- en rundveehouders voor levering van mest. Willems: “We zoeken veehouders in een straal van 15 kilometer die de komende vijf of zes jaar mest willen leveren tegen een marktconforme prijs. Het ziet er hoopvol uit.” Agro America wil mestverwerkingsovereenkomsten afsluiten met de veehouders om zeker te zijn van een continue levering van mest gedurende een langere periode. De mestproducten worden geëxporteerd.

Het systeem van VP Systems verwerkt mest tot zuiver water (50 procent), een waardevol vloeibaar kunstmestconcentraat voor de landbouw (35 procent) en een dikke fractie (15 procent). Het is de bedoeling dat de mestverwerkingsinstallatie komend jaar nog verder wordt uitgebreid met een drooginstallatie die de dikke fractie indroogt tot 70 of 80 procent van het oorspronkelijke volume. Er zijn plannen om de dikke fractie in de toekomst verder te verwerken tot een duurzame energiebron.

VP Systems zegt op zoek te zijn naar meerdere locaties, evenals partners in Nederland om mestverwerkingsprojecten te starten. Het bedrijf wil in de toekomst ook ingedroogde korrelmest gaan exporteren naar Frankrijk, Hongarije, Oost-Duitsland en eventueel overige landen in Oost-Europa. Willems verwacht dat over vijf jaar mestverwerking minder duur zal zijn voor boeren omdat meer installaties dan zullen draaien en afzetmarkten van mestproducten dan beter zijn ontwikkeld.

Beheer
WP Admin