AlgemeenAchtergrond

Voorschrift vormt nieuwe drempel voor uiensector

Landbouwminister Gerda Verburg heeft een ontheffing afgegeven voor toepassing van het middel Mundial tegen uienvlieg in de uienteelt.

Dit zou betekenen dat de uiensector gered is, maar vanwege vragen omtrent een van de gebruiksvoorschriften ontstaan er weer nieuwe problemen.

De insektenbestrijder Mundial, werkzame stof fipronil, is het enige middel tegen uienvlieg dat de uiensector voorhanden heeft. Dit bestrijdingsmiddel wordt toegepast als een coating op het uienzaad.

Op dit moment is er ook nog het gewasbeschermingsmiddel Perfecthion, maar dat mag nog maar tot 14 juni 2010 gebruikt worden in de uienteelt. Dat is niet lang genoeg om uien het hele seizoen tegen de uienvlieg te beschermen.

Uit een advies van de Plantenziektenkundige Dienst aan Verburg blijkt dat er een bedreiging is van de uienteelt als de uien niet beschermd worden tegen de uienvlieg. Dat is ook de reden dat Verburg ontheffing heeft gegeven voor het middel.

Lees ook Vrijstelling voor Mundial

Monitoringsprogramma

Het middel heeft als nadeel dat er een risico zou bestaan voor vogels en zoogdieren. “Daarom moeten we dieper zaaien en een monitoringsprogramma opzetten om te zien of het middel vogelsterfte veroorzaakt”, zegt André Boot van Nickerson-Zwaan.

Naast deze twee voorschriften moet er een afwerende stof op het zaad worden aangebracht. “Daar is veel onduidelijkheid over”, zegt Boot. “Want wat voor middel moeten we gebruiken? Wat moet het afweren? En welk effect heeft het op de werking van Mundial en de kiemkracht van het zaad?”

Hij hoopt dat daar snel meer duidelijkheid over komt. “De feestdagen komen eraan, wat ook vertraging betekent. Daarnaast hebben veel akkerbouwers nog geen zaad besteld. Ze wachten af wat er verder gebeurt.”

De eis van een afweermiddel is er op het laatste moment onder druk van milieuorganisaties toegevoed. De ontheffing voor Mundial geldt 120 dagen. Juni 2010 moet de sector met een plan komen dat de problemen met de bestrijding moet oplossen.

 

Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin