AlgemeenNieuws

Voormalig eigenaar vleesbedrijf in hoger beroep veroordeeld

’s Hertogenbosch – In hoger beroep is de voormalig eigenaar van een vleesbedrijf in Oss (57 jaar) door het Gerechtshof Den Bosch afgelopen week veroordeeld tot 27 maanden gevangenisstraf voor flessentrekkerij en het gebruiken van valse jaarrekeningen. Ook moet hij ruim 400.000 euro schadevergoeding betalen. De directeur van het bedrijf (65 jaar) krijgt een voorwaardelijke celstraf van 4 maanden alleen voor het gebruiken van valse jaarrekeningen. Het hof spreekt een 48-jarige medewerker vrij wegens gebrek aan bewijs.

In mei 2011 legde de rechtbank Oost-Brabant de voormalig eigenaar, directeur en medewerker respectievelijk 27, 10 en 15 (waarvan 5 voorwaardelijk) maanden gevangenisstraf op.

Van 1 september 2006 tot en met 18 juli 2007 werkten de mannen voor een bedrijf in Oss, dat handelt in vlees en andere levensmiddelen. De voormalig eigenaar ontdeed zich formeel van zijn slapende onderneming maar is daar in de praktijk gewoon mee doorgegaan. Hij zocht een stroman en die vond hij in de nu 65-jarige man. Deze man heeft het bedrijf op zijn naam gekregen en werd op papier directeur. Vervolgens heeft de voormalig eigenaar opzettelijk valse jaarrekeningen over dat bedrijf in omloop gebracht en deze zijn verstrekt aan drie kredietverzekeraars en een bank. Op basis van die valse stukken hebben die kredietverzekeraars aan de latere leveranciers hoge kredieten afgegeven en is de bank een hypotheek gevraagd, zodat de 65-jarige man het pand (destijds gehuurd van een BV van de echtgenote van de voormalig eigenaar) kon kopen.

De voormalig eigenaar zorgde er ook voor dat het bedrijf weer bestellingen kon plaatsen bij andere bedrijven. Nadat die bestelde goederen werden geleverd heeft het bedrijf de facturen nooit betaald, maar een groot deel van die goederen zo snel mogelijk en vaak onder de aankoopprijs doorverkocht.

Bij het bepalen van de straf heeft het hof er rekening mee gehouden dat de voormalig eigenaar al diverse keren is veroordeeld, onder meer voor douanefraude in 2008. Door zijn toedoen zijn zeker 15 bedrijven benadeeld voor een totaalbedrag dat in de tonnen loopt. Het hof vindt daarom een gevangenisstraf van 27 maanden passend.

Het hof spreekt de directeur van het bedrijf vrij van flessentrekkerij, omdat niet bewezen kan worden dat hij destijds de bedoeling had om goederen te kopen zonder daarvoor te betalen. Hij is wel betrokken geweest bij het gebruiken van valse jaarrekeningen, aangezien hij toen inmiddels wist dat er twee versies van de jaarrekeningen in omloop waren. Het hof houdt rekening met zijn slechte gezondheidstoestand en legt hem een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden op.

Tot slot spreekt het hof de aangeklaagde medewerker helemaal vrij. Het kan volgens het hof niet worden bewezen dat hij wist dat de stukken vals waren. Ook kan niet bewezen worden dat hij op de hoogte was van de malafide gang van zaken binnen het bedrijf en evenmin dat de man zelf de bedoeling had om deze goederen te kopen zonder daarvoor te betalen.

Beheer
WP Admin