Foto: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Voorjaarswerk na paar weken weer opgepakt

Het voorjaarswerk was al vroeg begonnen, maar een weeromslag zorgde dat er toch een vertraging optrad in het zaaien van uien en suikerbieten. In Flevoland is het werk weer opgepakt.

 • Op het bedrijf van Tonny en Bart Groot Koerkamp in Rutten is loonbedrijf van Dun suikerbieten en uien aan het zaaien op dezelfde kavel. Jan Bos van Van Dun vult de zaaimachine bij met het uienras Hyway F1. Hij zaait 3,8 eenheden per hectare. - Foto's: Sytze Bakker

  Op het bedrijf van Tonny en Bart Groot Koerkamp in Rutten is loonbedrijf van Dun suikerbieten en uien aan het zaaien op dezelfde kavel. Jan Bos van Van Dun vult de zaaimachine bij met het uienras Hyway F1. Hij zaait 3,8 eenheden per hectare. – Foto’s: Sytze Bakker

 • Met een Claas Arion 530 en een Monosem 4x2 uienzaaier 4,5 meter wordt er gezaaid met 4 dubbele rijen op bedden van 1,5 meter.

  Met een Claas Arion 530 en een Monosem 4×2 uienzaaier 4,5 meter wordt er gezaaid met 4 dubbele rijen op bedden van 1,5 meter.

 • Controle is het halve werk. Bos kijkt naar diepte en ligging van het zaad. Groot Koerkamp heeft dit perceel evenals het bietenland 4 weken eerder geploegd. Er liggen wat kluiten die op deze lichte grond (15-20 %) geen probleem vormen.

  Controle is het halve werk. Bos kijkt naar diepte en ligging van het zaad. Groot Koerkamp heeft dit perceel evenals het bietenland 4 weken eerder geploegd. Er liggen wat kluiten die op deze lichte grond (15-20 %) geen probleem vormen.

 • Bij dit perceel zaaiuien wordt niks toegevoegd. Maar de opties zijn vloeibare of granulaat start fosfaat en vydate. Het zaaien gaat voorspoedig, net als het zaaien van de 3,5 hectare suikerbieten op het aansluitende perceel.

  Bij dit perceel zaaiuien wordt niks toegevoegd. Maar de opties zijn vloeibare of granulaat start fosfaat en vydate. Het zaaien gaat voorspoedig, net als het zaaien van de 3,5 hectare suikerbieten op het aansluitende perceel.

 • Even bijpraten tijdens een koffiepauze is belangrijk.

  Even bijpraten tijdens een koffiepauze is belangrijk.

 • Gerrit Koning vult de zaaimachine bij met bietenzaad van het ras Tessilia KWS. Hij rijdt met een Deutz Agrotron MK3 100 met een Monosem Meca V4 12-rijige bietenzaaier.

  Gerrit Koning vult de zaaimachine bij met bietenzaad van het ras Tessilia KWS. Hij rijdt met een Deutz Agrotron MK3 100 met een Monosem Meca V4 12-rijige bietenzaaier.

 • Er worden nog sjalon stokken gebruikt om de eerste gang op kopakkers en scheiding langs de zaaiuien uit te zetten. De iets verouderde gps op deze zaaicombinatie werkt nog goed, alleen de A-B-lijn wordt nog zo uitgezet.

  Er worden nog sjalon stokken gebruikt om de eerste gang op kopakkers en scheiding langs de zaaiuien uit te zetten. De iets verouderde gps op deze zaaicombinatie werkt nog goed, alleen de A-B-lijn wordt nog zo uitgezet.

 • Ronald van der Beek gaat Van Dun dit jaar assisteren in het veld, percelen bekijken en contacten met telers onderhouden. Mochten er ergens problemen zijn kan hij ingrijpen. “95% van ons zaaiwerk gaat goed. We willen er dit jaar nog een schepje bovenop doen,” zegt Frank van Dun.

  Ronald van der Beek gaat Van Dun dit jaar assisteren in het veld, percelen bekijken en contacten met telers onderhouden. Mochten er ergens problemen zijn kan hij ingrijpen. “95% van ons zaaiwerk gaat goed. We willen er dit jaar nog een schepje bovenop doen,” zegt Frank van Dun.

 • Daarbij hoort ook de controle van het werk samen met de teler. Ook hier wat kluitjes die geen kwaad kunnen.

  Daarbij hoort ook de controle van het werk samen met de teler. Ook hier wat kluitjes die geen kwaad kunnen.

 • Dit is het eerste perceel suikerbieten dat Van Dun dit jaar in de polder zaait. De tweede machine kan ook zo aan de gang.

  Dit is het eerste perceel suikerbieten dat Van Dun dit jaar in de polder zaait. De tweede machine kan ook zo aan de gang.

Beheer
WP Admin