<em>Foto: Koos Groenewold</em> AkkerbouwNieuws

Voorjaarswerk ligt in Zuidwesten iets voor

Akkerbouwers in het Zuidwesten liggen iets voor op collega’s in de noordelijke gebieden voor wat betreft het voorjaarswerk.

De verschillen zijn groot, zegt Luc Remijn van adviesbureau Delphy. “De ene teler heeft alle bieten en uien al gezaaid, terwijl de andere nog moet beginnen. Dat heeft alles met omstandigheden te maken.”

Voorjaar

Daarmee bedoelt hij zowel de grondsoort (klei of zand) als gebied (hoeveelheid neerslag). Wat Remijn betreft is het voorjaar zeker begonnen: “Gewassen als graszaad en granen beginnen groen te kleuren. En telers gaan weer naar buiten. Kunstmest strooien, plantuien zetten, onkruid spuiten en waar mogelijk zaaien. Ja het is koud, maar zo vreemd is dat niet rond deze tijd van het jaar. Het zorgt ervoor dat akkerbouwers op hun gemakje kunnen beginnen.”

Collega Jeroen Willemse heeft ook het idee dat het Zuiden verder gevorderd is dan het Noorden. “Op Goeree-Overflakkee zit een groot deel van de bieten er zelfs al in. Zuidelijk is het rustiger, daar is de grond minder vroeg.” Wachten op warmer weer heeft als voordeel dat de planten sneller en egaler opkomen.

Goede stemming

Ook in Flevoland zijn akkerbouwers voorzichtig met de zaai van suikerbieten en uien begonnen, maar veel naam mag het volgens Paul Hooijman van Delphy nog niet hebben. “Als het al kan, is dat op voorjaarsgeploegd land. Ploegen gaat nog volop door dezer dagen, trouwens. Op land dat in het najaar is geploegd, moeten telers nog geduld hebben. Onderin is het nog te nat.”

Desalniettemin is de stemming onder akkerbouwers goed. Hooijman: “De meesten zitten niet op een vroeg voorjaar te wachten, omdat er dan gelijk wordt gespeculeerd over hoge opbrengsten. Een laat voorjaar leidt vaak tot betere marktverwachtingen.”

Beheer
WP Admin