Foto: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Voorjaarswerk in Flevoland van start

Na een natte winter drogen de lichtere percelen in Flevoland snel op. Tijd om de eerste mest uit te rijden en uitgesteld ploegwerk in te halen.

Ook op het naastliggende voormalige witlofland levert deze bemester goed werk.

Akkerbouwers Klaas Jansen en Peter Doornbos in Nagele (Fl.) laten een perceel, waar dit jaar consumptieaardappelen moeten komen, bemesten met 40 kuub varkensdrijfmest per hectare. Loonbedrijf Van Benthem uit Marknesse rijdt de mest uit. - Foto's: Sytze Bakker

Bij het laden van de mest worden er automatisch monsters genomen in stevige foliezakjes. Chauffeur Bernold de Witte van transportbedrijf Schoonhoven uit Oosterwolde (Fr.) laat hier zien hoe er wordt gescand. Per vracht wordt 6 keer een deelmonster genomen.

René Buijsse uit Tollebeek (Fl.) is aan het ploegen. Dat had hij eigenlijk in december of januari willen doen, maar toen was het te nat.

De grond valt nu mooi en zolang er geen schrale oostenwind komt zal de grond zich straks mooi laten bewerken. Buijsse bemest nog maar incidenteel met drijfmest in het voorjaar. Hij geeft de voorkeur aan vaste mest in het najaar.

Buijsse heeft eerder geprobeerd om te ploegen maar het resultaat viel tegen. Nu is het een plaatje met de mooie glimmende ploegvoren. Een goede start om straks te zaaien of te poten.

Klaas Jansen gaat het perceel lichte zavelgrond na het bemesten ploegen. Voor deze grond is het volgens Jansen wat aan de late kant, maar het is de hele winter te nat geweest om te ploegen. Hij hoopt dat er nog wat vorst komt om de grond nog wat te laten verweren.

Machinist van de pompunit is Florian van Benthem. Alex Jongbloed wordt door hem ingewerkt en gaat dit werk overnemen.

Chauffeur op de zodenbemester is Jannick van Benthem.

De vorst heeft ervoor gezorgd dat de bovenlaag mooi verweerd is. De grond is droog genoeg om te gaan bemesten. Van Benthem werkt met een zodenbemester die op de groenbemester goed werk laat zien.

Beheer
WP Admin