Bij akkerbouwbedrijf Maatschap Hospers in Nagele (Fl.) poot zoon Harmjan Hospers het laatste perceel met het zetmeelaardappelras Festien als pootgoed. Na dit ras gaat hij verder met Agria’s. - Foto’s: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Voorjaarswerk in Flevoland nadert voltooiing

In Flevoland is het voorjaarswerk rustig verlopen. Je zag bijna nooit veel drukte tegelijk op het land. Met het poten van de aardappelen is het voorjaarswerk is in de eindfase beland. Boeren moeten alleen nog peen zaaien.

Bij akkerbouwbedrijf Maatschap Hospers in Nagele (Fl.) poot zoon Harmjan Hospers het laatste perceel met het zetmeelaardappelras Festien als pootgoed. Na dit ras gaat hij verder met Agria’s. - Foto’s: Sytze Bakker

De pootcombinatie bestaat uit een Valtra N 134 direct met een AVR-multivator en een ‘Controller 2000’ Koningsplanter. Met een Valtra M 150 bewerkt Hospers het land voor.

Tegen rhizoctonia spuit de akkerbouwer met Serenade. Dat is een ‘groen’ gewasbeschermingsmiddel dat ook de algemene schilkwaliteit verbetert. Serenade spuit hij samen met het rhizoctoniamiddel Mirador. Daarnaast past Hospers het middel Transformer toe. Dit zorgt dat water beter de rug indringt.

Op het bedrijf van Andre Boerdijk in Nagele worden consumptieaardappelen gepoot van het frites ras Lady Anna. Het perceel is voor het poten bemest met 30 kuub varkensdrijfmest per hectare. De grond is goed bewerkbaar, zodat Boerdijk in één werkgang kan poten.

Deze pootgoedmaat laat zich goed poten met de Miedema CP 42T-pootmachine. Boerdijk heeft ook nog grof pootgoed. Dat laat hij poten met een snarenbedpootmachine.

Het vullen van de pootmachine met pootgoed dat behandeld is met Symphonie-poeder tegen rhizoctonia.

Frans Gielen trekt voor Adriaan Boudeling in Swifterbant aardappelruggen met een John Deere 6215R op rupsbanden. Hierin komen pootaardappelen van het ras Lady Claire.

René van Ittersum poot de aardappelen met een Miedema Structural 4000. Het poten in de voorgetrokken ruggen gaat vlot. In een week is al 60 hectare gepoot.

Tijdens het poten wordt het middel Serenade toegepast tegen rhizoctonia. De drie doppen geven een goede verdeling in de rug.

Tuinenga landbouw vof uit Marknesse en Emmeloord poot op de laatste kavel 11 hectare Agria-consumptieaardappelen. Op de rest van de kavel komt Innovator. Medewerker Hidde van Ulsen doet dit pootwerk alleen.

Op het perceel is 35 kuub varkensdrijfmest uitgereden met een sleepslangbemester. Daarnaast is ook nog 15 ton vaste paardenmest per hectare van eigen paarden uitgereden. De Valtra N 163 met AVR-rijenfrees en de Hassia-pootmachine kunnen alles in één werkgang uitvoeren.

Het bekende beeld in de polder; een omhoog staande kipper met aardappelen die een pootmachine bij vult tijdens het poten. Met een hydraulisch aangedreven transportbandje is de pootmachine snel gevuld.

Beheer
WP Admin