Foto: Guus Queisen AkkerbouwFoto

Voorjaar in Limburg

De voorjaarswerkzaamheden in Limburg verlopen op rolletjes. Zonder stress worden de aardappelen en bieten- en graanzaadjes aan Moeder Aarde toevertrouwd. Een goede regenbui is echter welkom om de kieming te stimuleren.

Het natte najaar en winter zorgde ervoor dat tal van percelen met pas ingezaaide wintertarwe verslempten. Bovendien werd landelijk circa 10% minder wintertarwe gezaaid dan vooraf gepland. De slechte opkomst noopte menig akkerbouwer tot herinzaai met zomertarwe. Zo ook in Ubachsberg waar Hans Schnackers uit Simpelveld noodgedwongen zomertarwe van het ras Tibalt inzaaide.

Akkerbouwer Goertz uit Maria-Hoop teelt aspergeplanten voor zowel eigen gebruik als verkoop. De aspergeplanten exporteert hij naar tal van Europese landen. Voor de teelt van nieuwe planten ploegt een medewerker eerst het perceel.

Het vaste droge weer zorgt ervoor dat de voorjaarswerkzaamheden niet onder hoogspanning te hoeven worden uitgevoerd. Al neemt deze boer in Maasbracht dit wel letterlijk.

Met het oog op extra hygiëne als gevolg van het coronavirus heeft loonwerker Vaessen uit Landgraaf zijn tractoren voorzien van een waterjerrycan en een zeepdispenser. Naast het in acht nemen van de RIVM-voorschriften hebben de medewerkers zo de mogelijkheid om tijdens de werkzaamheden hun handen vaker wassen.

De voorjaarswerkzaamheden, zoals het poten van aardappelen, vinden nu veelal plaats onder een stralend blauwe hemel. De pootmachine volgt direct achter het grond bewerken. - Foto's: Guus Queisen

Met het oog op het voorkomen van erosie en de mogelijkheid dat meer neerslag in de aardappelrug kan infiltreren kiest, volgens loonwerker Ton Vaessen uit Landgraaf, een toenemend aantal aardappeltelers voor geen glad afgestreken aardappelruggen maar stevige ruggen met voldoende losse structuur. Hiervoor zorgen de gitterrollen achter de pootmachine.

Ondanks de vele regen in de afgelopen maanden is al op veel percelen sprake van stofvorming.

Akkerbouwer Peter Stakenborg uit het Belgische grensdorp Kessenich laat loonbedrijf Maas uit Kessel in Neeritter 3,2 hectare aardappelen planten van het (vroege) ras Amora. Hij teelt deze deels, via Agrea, op contract voor Wilhelm Weuthen. Normaliter rooit hij de Amora s eind juli. Met het oog op de langere verwerking van aardappelen uit de oogst 2019 denkt Stakenborg deze dit jaar pas medio augustus te oogsten.

Guus Gijskens, medewerker van akkerbouwer/loonwerker Jean Paul Fuchs uit Born zaait in Nieuwstadt ruim 7 hectare suikerbieten.

Door het vaste weer en de goede grondomstandigheden verloopt volgens Fuchs het zaaien voorspoedig.

Eind deze week hebben ruim driekwart van het areaal van onze klanten gezaaid , verwacht Jean Paul Fuchs.

Wat neerslag is zeer welkom. Vooral op de zandgronden is de bovenlaag al erg opgedroogd. Om het kiemen te bevorderen worden tal van pas ingezaaide percelen al volop beregend, zoals hier in Ittervoort.

Beheer
WP Admin