Een goede voorbehandeling van de uier leidt vaak tot vlotter melken. - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Voorbehandelen spenen belangrijk voor vlot melken

Tijd besteden aan het goed voorbehandelen van spenen leidt uiteindelijk tot sneller melken. Dat blijkt uit een enquête van Universiteit Gent.

Van de Vlaamse melkveebedrijven melkt 60% minder koeien per uur dan wat verwacht wordt op basis van de minimale capaciteit van de melkput (= vier rondes per uur). Dat blijkt uit een enquête van drie studenten van het M-team van Universiteit Gent.

Het valt op dat het aantal gemolken koeien per uur niet afhangt van het aantal handelingen tijdens de voorbehandeling. Integendeel zelfs. Van deze bedrijven werd op 30% voorgeschuimd, voorgestraald en schoongemaakt.

Helft bedrijven schuimt voor

Echter, minder handelingen tijdens het melken betekent niet altijd sneller melken. Want van de bedrijven waar een hogere capaciteit gehaald werd dan werd verwacht op basis van de standaard capaciteit van de melkput, werden bij 60% de spenen voorgeschuimd, voorgestraald en schoongemaakt.

Bijna de helft van de bedrijven schuimt de spenen voor. Dat vergemakkelijkt het verwijderen van mestdeeltjes en heeft een ontsmettende werking, mits de contacttijd minstens 30 seconden is. De meerderheid van de bedrijven die de spenen niet voorschuimen, geeft gebrek aan tijd en extra arbeid op als redenen.

Meer artikelen over uiergezondheid lezen? Bekijk de themapagina hier.
Beheer
WP Admin