Bij coöperatie CZAV in Wemeldinge wordt een kist met NAK gekeurd tarwezaad in de bunker van de opzakinstallatie gestort. - Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Voor het weer nat wordt nog snel tarwe en gerst zaaien

In Zeeland is tijdens de afgelopen mooie dagen de gelegenheid te baat genomen om wintergerst en wintertarwe te zaaien. CZAV is druk met uitleveren van zaaizaad.

Geschoond en goedgekeurd gaat het zaad naar de teler.

In polder Fredericus bij Wolphaartsdijk , een van de kleinste poldertjes van Zeeland met 6,2 hectare landbouwgrond, zaait Landbouwbedrijf de Kok Calgary wintertarwe.

De voorvrucht was deels mais en deels ui gevolgd door een groenbemestermengsel. Nu wordt alles geploegd om tarwe te zaaien.

Ook bij Wolphaartsdijk zaait loonbedrijf Westerland Chevignon wintertarwe op voormalig bietenland voor akkerbouwer Van Oeveren.

Bij Ovezande zaait landbouwbedrijf Rijk-Boonman uit `s-Heerenhoek een perceel in met Calgary.

Kees Rijk leegt een big-bag in de zaadbak van de zaaimachine.

De originele zaadbak kon net een big-bag bevatten. Dat kwam weleens ongelukkig uit. Daarom heeft Rijk er een extra rand op geplaatst zodat de bak niet perse leeg gezaaid behoeft te worden om met big-bag te kunnen vullen. Links Kees Rijk en rechts Dennie Boonman.

Elders bij Ovezande zaait landbouwonderneming Rietveld Chevignon wintertarwe. Het blijkt dat deze moderne Limagrain rassen populair zijn bij telers.

In deze zandige grond vallen de tarwezaden keurig in de door de zaadkouters getrokken zaadsporen.

Op het akkerbouwbedrijf van de familie De Roo uit Kapelle wordt nog net op tijd een perceel Zoro wintergerst gezaaid. De geadviseerde zaaitijd voor wintergerst is van half september tot half oktober.

Jaap de Roo vult de zaadbak bij. De zaaimachine is op het bedrijf uit een big-bag gevuld maar de Roo neemt altijd extra zaad in zakken mee om niet onverhoopt zonder zaaizaad te komen zitten.

Reacties

Beheer
WP Admin