Foto: ANP PluimveeNieuws

Vogelgriep bij wilde vogels langs Veluwemeer

Wageningen Bioveterinary Research (WBR) heeft bij verschillende vogels, die in de omgeving van het Veluwemeer zijn gevonden, hoogpathogene vogelgriep vastgesteld.

Het gaat om hetzelfde virus dat vrijdag 8 december op het eendenbedrijf in Biddinghuizen is vastgesteld: hoogpathogene H5N6. Specifiek gaat het om vogels die gevonden zijn in Hulshorst en Elburg (beide Gld.), waaronder zwanen en wilde eenden. WBR zegt verschillende inzendingen van wilde vogels te hebben gehad, maar tot nu toe enkel vogels van deze locaties positief testten.

Geen andere meldingen

Er zijn op dit moment geen andere meldingen van dode wilde vogels met onbekende doodsoorzaak die onderzocht worden op vogelgriep, zover bekend bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. WBR doet daar geen mededelingen over.

Landelijk meldpunt dierziekten

Wageningen Bioveterinary Research heeft een overzicht gemaakt: wat te doen als u wilde vogels aantreft? Bij de vondst van 3 of meer dode wilde watervogels (of meer dan 20 andere vogels) op 1 locatie wordt verzocht melding te doen bij het landelijk meldpunt dierziekten van de NVWA, zodat deze onderzocht kunnen worden. Op die manier brengt de NVWA de verspreiding van het virus binnen Nederland in kaart.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin