AlgemeenNieuws

Voedselprijzen stabiel in oktober

Rome – Voedselprijzen zijn relatief stabiel gebleven in oktober, met als belangrijke uitzondering suiker.

Dat blijkt uit de voedselprijsindex van de Wereldvoedselorganisatie FAO. De suikerprijs steeg in oktober ten opzichte van een maand eerder 4 procent, waar de quoteringen voor zuivel en vlees licht daalde en graan stabiel bleef.

De zuivelprijs daalde een kleine 2 procent en staat nu bijna 27 procent lager dan in de corresponderende periode vorig jaar. Melkpoeder en boter werden wat goedkoper in oktober, maar de kaasprijs blijft stabiel.

Vlees werd ruim een procent goedkoper. Het betreft de achtste maand op rij dat de zuivelprijsindex daalt en ze staat nu op het laagste niveau sinds augustus 2012.

De graanprijs daalde in voorgaande maanden sterk maar bleef nu stabiel. De prijs van granen, waar de FAO ook rijst toe rekent, ligt nog wel ruim 9 procent lager dan een jaar geleden. De oogst van mais in de VS is vertraagd en de vooruitzichten voor de tarweoogst in Australië zijn verslechterd. Tegelijk werd rijst wat goedkoper nu goede oogsten worden binnengehaald.

De suikerprijs steeg 4 procent. De stijging is vooral toe te schrijven aan droogte in het Noorden van Brazilië, die toch meer effect lijkt te hebben gehad op de suikerrietoogst dan eerder verwacht. De prijs van suiker ligt evenwel nog ruim 10 procent onder het niveau van oktober 2013. De prijs van plantaardige oliën steeg 1 procent door terugvallende productie van palmolie in Indonesië en Maleisië in combinatie met een wat kleinere importvraag wereldwijd.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin